FRNL

Bezoek


Volg ons


Bezoek ook


Steven Vandeput,
Minister van Defensie,
belast met AmbtenarenzakenKoninklijk Museum van het Leger
en de Krijgsgeschiedenis


Met de steun vanNieuws

Het War Heritage Institute op Tanks in Town

facebook_web_tanks_in_town_banner_600_nl2.jpgDe site Bastogne Barracks van het War Heritage Institute (WHI) heeft een rijke collectie aan pantservoertuigen. Het WHI neemt deel aan Tanks in Town met zes uitzonderlijke tanks.  een M22 Locust , een Sherman Vc ‘Firefly’, een Sherman HVSS,  een Jagdpanzer 38(t), een SturmGeschutz III AusF F/8 en een Renault UE 1937. Deze tanks, die (behalve de Renault) dateren uit de periode 1941 - 1944 zijn op zaterdag 2 september te bezichtigen op het terrein Bois Brulé. Zondag 3 september rijden de Sherman HVSS, de Sherman ‘Firefly’ en de Renault in de Historische Parade. Tanks in Town vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 in Bergen. 
www.tanksintown.be
 

Jonge Canadezen bezoeken herdenkingsplaatsen Groote Oorlog; het War Heritage Institute werkt hun programma uit

canada5.jpgIn samenwerking met de stichting ‘Encounters with Canada ‘ heeft de  Ambassade van België in Ottawa (Canada) een wedstrijd Flanders Fields georganiseerd. Heel wat jongeren zijn daar op ingegaan. Onder vorm van bij voorbeeld een gedicht, een kaart, een verhaal, een video, een stukje muziek hebben ze hun visie vertolkt op het bekende gedicht In Flanders Fields van John McCrae. Uit de bijna 200 inzendingen zijn 5 laureaten vanwege hun creatieve en persoonlijke aanpak gekozen voor een herdenkingsreis aan België.
Het War Heritage Institute heeft voor de jeugdige bezoekers een heel uitgebreid programma uitgewerkt. Van 23 tot 30 juli 2017 bezoeken ze onder meer het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendaele 1917, de site John McCrae, het monument Sint-Juliaan, de militaire begraafplaatsen van Tyne Cot, Houthulst en Langemark en de Memorial van Ploegsteert. Uiteraard maken ze ook de Last Post aan de Menenpoort in Ieper mee. Verder brengt hun tocht hen onder meer naar Vimy, de steden Brussel en Mons, het Fort van Loncin, het Fort van Breendonk. Dit project kadert in de evenementen ter Herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer...
 

Bezoek DOVO-Poelkapelle!

banner_dovo_17_08_01.jpgGeïnteresseerd in militaire geschiedenis en / of militair erfgoed. Wil je meer weten over hoe DOVO niet-ontplofte munitie, dat vaak dateert uit de Eerste Wereldoorlog, ontmantelt? Ga dan nu meteen naar www.warheritage.be/dovo. Ontdek het programma, de verschillende data en uren en de deelnemingsvoorwaarden en schrijf je tijdig in, want per bezoek worden de inschrijvingen 2 weken vooraf afgesloten. De plaatsen zijn beperkt.
 

Hoog bezoek aan War Heritage Institute tijdens de Herdenking Slag van Passendale

img_9361.jpgKoning Filip samen met Prins Charles en Steven Vandeput, minister van Defensie samen met Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering, hebben op maandag 31 juli 2017 met veel belangstelling de uitleg aanhoord over het authentieke Britse uniform van koning Albert I als erekolonel van het cavalerieregiment 5th Dragoon Guards. Zowel de minister als de minister-president hebben nog uitgebreid gepraat met de specialisten van DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie. Het War Heritage Institute heeft tijdens de Herdenking uitgepakt met heel wat toperfgoed.
Lees meer...
 

Herdenking van Passendale

De herdenking van Passendale vindt plaats van zaterdag 29 tot maandag 31 juli 2017. Op zaterdag en zondag stelt het War Heritage Institute uniek militair toperfgoed uit de Eerste Wereldoorlog tentoon. Zo kan je het authentiek Britse uniform zien van koning Albert 1 als erekolonel van het cavalerieregiment 5th Dragoon Guards. Niet te missen ….

 post_1_-_passchendaele_banner_web_nl.jpg

 

Heb je nu al zin om mee te doen op 21 juli 2017? Bekijk alvast reeds enkele foto’s van Peacekeeper 2016.

0y3a7792.jpg
Lees meer...
 

Bericht voor de bezoekers aan het Koninklijk Legermuseum te Brussel

Op dinsdag 18 juli 2017 is de Arcadezaal uitzonderlijk voor het publiek gesloten. Gelieve hiermee rekening te houden bij uw bezoek aan het museum. Het museum maakt deel uit van het War Heritage Institute.
 

Speel mee met Peacekeeper! Zin in Blind Man Pack ...? Of eerder zin in de klimtoren…?

blind2.jpg
Lees meer...
 

Peacekeeper komt er aan!

  1._banner_voor_posts_peacekeeper_is_back_nl_2017_800_x_600_px_72dpi.jpgwww.warveterans.be

 

 

 

Nationale Feestdag 21 juli 2017 - Ga zeker naar de stand van het War Heritage Institute

honden_mitraiileurkar__belgisch_leger_1917.jpgOp de stand nr 23 van het War Heritage Institute in het Warandepark te Brussel valt heel wat te beleven. Je leert er heel wat over de Eerste Wereldoorlog, de Dienst Oorlogsgraven en Dovo, de ontmijningsdienst van Defensie. Er zijn heel wat collectiestukken uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Zo krijg je een idee over wat de Belgische troepen zoal gebruikten tijdens de loopgravenoorlog in West-Vlaanderen en aan het oostfront in het Keizerlijk Rusland.
 

Speel mee met Peacekeeper en win een leuke prijs

bol_peacekeeper__warheritage_2017.pngOp 21 juli 2017 is het Nationale Feestdag en …. Feest in de Warande. Peacekeeper, het avontuurlijke spel van het War Heritage Institute (WHI), is weer van de partij!  

 
Speel mee en beleef hoe Defensie zijn militairen traint vooraleer op vredesmissie naar het buitenland te vertrekken.
 Kom naar stand nr 22 van het WHI. Het avontuur begint al bij je inschrijving.  Met een marsbevel in de hand en een camouflagepet op het hoofd ga je op missie. Uit een heleboel animaties van Defensie kies je 7 uit te voeren opdrachten!


Je beloning
Heb je het hele parcours afgelegd? Bij de finish krijg je een diploma ‘Peacekeeper Veteraan’ en een helm … en doe je mee aan een tombola.  


Win één van de leuke prijzen.
Peacekeeper sluit de spannende dag af met een tombola. Ben je tussen 8 en 12 jaar. Win dan één van de twee vluchten in een militaire helikopter. Ben je tussen 13 en 16 jaar. Win dan één van de twee smartphones Samsung Galaxy J3. Ben je één van de winnaars? Dan brengt Peacekeeper je snel per SMS op de hoogte!

                                     
Dus afspraak op 21 juli 2017 tussen 10 en 19 uur!
Schrijf in aan stand nr 22 - War Heritage Institute
Coudenberg - 1000


Ga ook naar de stand van het War Heritage Institute
Op de stand nr 23 van het War Heritage Institute in het Warandepark valt heel wat te beleven. Je leert er heel wat over de Eerste Wereldoorlog, de Dienst Oorlogsgraven en Dovo, de ontmijningsdienst van Defensie. Er zijn heel wat collectiestukken uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Zo krijg je een idee over wat de Belgische troepen zoal gebruikten tijdens de loopgravenoorlog in West-Vlaanderen en aan het oostfront in het Keizerlijk Rusland.

 

Simone Veil, een grote dame is niet meer

simone_veil.jpgNaar aanleiding van haar overlijden op 30 juni 2017 betuigt het War Heritage Institute zijn eerbetoon aan Simone Veil. Haar levensloop is bijzonder. Als overlever van de hel van Auschwitz en als voorvechtster van de mensenrechten heeft ze tijdens haar leven een bijzonder parcours afgelegd. Als jong meisje belandde ze in maart 1944 in de kampen van Auschwitz. Na een jaar, in mei 1945, keerde ze terug naar Frankrijk en vanaf dan heeft ze met hard werken haar leven verder uitgebouwd. Als ambtenaar bij het ministerie van Justitie, als minister van onder meer Gezondheid en als Eerste Voorzitter van het Europese Parlement heeft ze zich met veel energie ingezet voor de mensenrechten. Ze hoorde ongetwijfeld bij het soort overlevers bij wie de catastrofe van de Shoah een ongelooflijke hoeveelheid energie vrijmaakte" aldus de beroemde nazi-jager Serge Klarsfeld.
 

Het War Heritage Institute opent zijn eerste tentoonstelling ‘Dieppe: een raid herdacht’

banner_dieppe_nl_-_600.jpg

Nu vrijdag 23 juni 2017 opent het War Heritage Institute zijn eerste tijdelijke tentoonstelling ‘Dieppe: een raid herdacht’ in aanwezigheid van talrijke vooraanstaanden. Deze tentoonstelling focust op de 75e verjaardag van operatie-Jubilee, een weinig gekende periode uit de Tweede Wereldoorlog. Kom vlug met je familie een kijkje nemen in het Koninklijk Legermuseum in Brussel. Dat kan vanaf zaterdag 24 juni 2017.

99 unieke collectiestukken en documenten uit de verzamelingen van het Koninklijk Legermuseum (Brussel), van de stad Dieppe, van verenigingen uit Dieppe of van privéverzamelaars illustreren het verloop van operatie-Jubilee. Vier zones belichten de aanval: de historische context met de belangrijkste militaire actoren, het Belgische aandeel in operatie-Jubilee, de oorlog in de pers en de herdenkingsopdracht. De tentoonstelling vertelt de raid ook aan de hand van stripverhalen, met het werk van Wallace en Stéphan Agosto. Ook de jongste bezoekertjes komen aan bod: twee spelparcours en een spelmodule zijn speciaal voor hen uitgewerkt.

 

Bezoek DOVO-Poelkapelle op 7 juli 2017

banner_dovo.jpg

 

 

Ben je lid van een historische vereniging of houder van een lerarenkaart? Heb je zin in een bezoek aan de ontmijningsdienst van Defensie?

Ga dan nu meteen naar www.warheritage.be/dovo .

Ontdek het programma en de deelnemingsvoorwaarden en schrijf je vlug in. De plaatsen zijn beperkt. 

Inschrijven kan tot en met 23 juni 2017.

 

Herdenking Mijnenslag Mesen - Wijtschate

battle_of_messines_-_map.jpgVandaag - 7 juni 2017 -  is het 100 jaar geleden dat de Mijnenslag Mesen - Wijtschate plaatsvond. De hele dag staat in het teken van de Herdenking van dit belangrijk historisch gebeuren. De toen betrokken landen - Australië, Ierland en Noord-Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk - organiseren samen met de gemeentebesturen Heuvelland, Mesen en Comines - Warneton de hele dag door ceremonieën op verschillende locaties. Prins William vertegenwoordigt Groot-Brittannië.

Tijdens de Mijnenslag op 7 juni 1917 lieten de geallieerden 19 mijnen ontploffen onder de heuvelrug rond Mesen - Wijtschate. Met als resultaat een enorme kunstmatige aardbeving met een voor die tijd ongekende impact waarbij de Duitse linies hard werden getroffen. De geallieerden zorgden op die manier voor een doorbraak in de impasse waarin de Eerste Wereldoorlog was terecht gekomen.
 

 

Het War Heritage Institute herdenkt D-Day

dday.jpgOp 6 juni 1944 vindt een evenement plaats dat een ommekeer in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa zal betekenen: D-Day of de “Landing in Normandië”.

De Westerse geallieerden organiseren een maritieme landing ondersteund door hevige bombardementen vanuit de lucht of vanop zee en door geparachuteerde luchttroepen. Doelstelling: een nieuw front openen om te trachten een einde te stellen aan de Duitse bezetting van Europa. In de loop van de nacht worden drie divisies gedropt en bij het ochtendgloren zetten 156.000 geallieerde soldaten voet op de 5 Normandische stranden die voor deze operatie werden geselecteerd. Ze moeten het opnemen tegen de 40.000 ingegraven Duitse soldaten die de sector verdedigen. Het succes van de operatie heeft een prijs: meer dan 4.400 geallieerde strijders geven hun leven om een bruggenhoofd te creëren van waaruit in de loop van de volgende maanden Frankrijk, België en Nederland zullen worden bevrijd, om daarna richting Duitsland op te trekken. Aan Duitse zijde sterven tussen 5.000 en 9.000 soldaten. In de twee weken na de landing betalen de Geallieerden een zware tol (meer dan 40.000 militaire slachtoffers) om 10 km op te rukken, want het verzet is hevig.

Vandaag herdenkt het War Heritage Institute alle burgerlijke en militaire slachtoffers. Ze hebben op deze fatale dag en in de loop van de daaropvolgende weken en maanden hun leven gegeven om de democratie, de vrede en de vrijheid in Europa en in de wereld tegen de nazi-barbarij te verdedigen.

Lees meer...
 

Nieuw - Vanaf nu... is het Instituut voor Veteranen deel van het War Heritage Institute

banner_breve_600_nl.jpg
Om de krachten te bundelen groepeert het War Heritage Institute het Fort van Breendonk, het Instituut voor Veteranen - NIOOO, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Historische Pool van Defensie.

 

Het resultaat: een gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de Herinnering gaat van start...

War Heritage Institute

Ontdek de Mission Statement op www.warheritage.be

 

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) neemt de opdrachten terugbetaling van de medische kosten en sociale actie over

hziv_complet_pont.jpgHet Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers in haar huidige vorm houdt op te bestaan. Zo heeft de Belgisch federale overheid beslist.

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV), een federale overheidsinstelling die op vlak van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering dezelfde taken uitvoert als de ziekenfondsen, neemt de opdrachten terugbetaling van de medische kosten en sociale actie en de daarbij horende dienstverlening aan de rechthebbenden over.

Sinds de inwerkingtreding van de wet op 1 mei 2017 staat de HZIV voor u formeel klaar om de u vertrouwde dienstverlening verder te zetten.

Met andere woorden, de terugbetaling van medische en farmaceutische kosten en de sociale actie, waarop u recht heeft, blijven onverminderd en onveranderd doorlopen. Het enige dat voor u verandert is uw contactpunt (adres zie verder).

Lees meer...
 

Het War Heritage Institute gaat van start

0y3a5131.jpgTalrijke prominenten, vertegenwoordigers uit de erfgoedwereld en van de vaderlandslievende verenigingen hebben op maandag 8 mei 2017 de inhuldiging bijgewoond van het War Heritage Institute, de gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de herinnering. Steven Vandeput, minister van Defensie, heeft de missie en de structuur voorgesteld. Michel Jaupart, Directeur-generaal a.i. van de nieuwe instelling heeft op zijn beurt de concrete projecten op korte en middellange termijn toegelicht. Samen hebben ze het nieuwe logo van het War Heritage Institute onthuld.

Met het bundelen van vier bestaande structuren - namelijk het Fort van Breendonk, de missie Herinnering & Communicatie van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Historische Pool van Defensie - in een enkele koepelorganisatie komt er een synergie tot stand tussen verschillende erfgoedactoren, die elk op hun terrein reeds hun belang, sterktes en expertise hebben bewezen. Met heel wat ambitieuze initiatieven in de steiger positioneert het War Heritage Institute zich zowel nationaal als internationaal als een sterke speler.
Lees meer...
 

Het Erfgoeddag-weekend in Gunfire: een overdonderend succes!

gunfire_erfgoeddag_61.jpgDe geschiedenis van de militaire zorg en de reconstitutiegroepen heeft meer dan 3.000 bezoekers gelokt! Ze hebben genoten van de 70 liter soep die gekookt werd in een heuse artillerieveldkeuken (Mod 1903)!

Alvast hartelijk dank aan ieder die heeft deelgenomen !
Lees meer...
 

Ceremonie Yom Hashoah 2017

0y3a4732.jpgOp maandag 24 april 2017 heeft de ceremonie plaats gevonden ter ere van de 74ste verjaardag van de Opstand in het Getto van Warschau en van het stoppen van het XXste treinkonvooi. In de nabijheid van de Memoriaal van de Joodse Martelaren uit België te Anderlecht zijn de namen voorgelezen van de Joodse verzetsstrijders.

Onder de aanwezigen bevonden zich onder meer het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België, het Forum der Joodse Organisaties evenals het Instituut voor Veteranen.

 

©Jérusalem Piérard 

Lees meer...
 

Veteranendag 7 april 2017

0y3a4586.jpgDe jaarlijkse ceremonie rond het graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom te Brussel is een teken van hulde aan alle Belgische overleden militairen die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen bij humanitaire en vredesoperaties.Tijdens deze plechtigheid hebben onder meer de Chef van Defensie generaal Marc Compernol en Minister van Defensie Steven Vandeput bloemen neergelegd. Ook het Instituut voor Veteranen heeft de Veteranen geëerd met een krans. Trouw aan de herinnering aan hun dierbaren en hun kameraden zijn ook de families van de gesneuvelden en de vaderlandslievende verenigingen talrijk aanwezig.

Veteranendag is een dag van herdenking en erkenning voor onze Belgische veteranen. Deze datum is in 1998 gekozen ter herdenking van de 10 Belgische militairen die in 1994 op deze dag te Kigali brutaal werden vermoord. 30.000 mannen en vrouwen hebben de voorbije jaren deelgenomen aan operaties in het buitenland om mensen in nood bij te staan en de vrede te bewaren.

 

©Angelo MAIRA WARVETERANS.BE

Lees meer...
 

Op 7 april 2017 is het Veteranendag!

banner_veteransday_2017_nl_600_x_470_px.jpg

Op deze dag eren we de vele Veteranen die sinds 1960 deelgenomen hebben aan operaties in het buitenland om mensen in nood bij te staan en de vrede te bewaren. www.supportourveterans.be

www.supportourveterans.be

 

De treurige reeks gaat verder: nu aanslag in Sint-Petersburg.

sint-petersburg.jpg 3 april 2017 namiddag, een bom ontploft in een metro in Sint-Petersburg ….14 doden en 45 gewonden. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog bijkomende bommeldingen. De terreur houdt niet op.

Het Instituut voor Veteranen betuigt haar diepste medeleven aan alle slachtoffers en familieleden van deze zwaar getroffen stad.

Het Instituut blijft bij haar overtuiging: we moeten onze waarden - vrede, vrijheid, solidariteit en democratie - met kracht verdedigen. Trouw aan de erfenis van de oud-strijders die hebben gevochten zodat we vandaag kunnen leven in een vrije, democratische en vredige maatschappij.

 

Een treurige reeks: aanslag in Londen

symbool_-_4765883106_2bee31376f_b.jpgOp 22 maart 2017, de dag dat België samen met de getroffen familieleden en vrienden de herinnering eert van de slachtoffers van de aanslagen op Zaventem Airport en het metrostation Maalbeek, schrikt Londen op.

Parijs, Brussel, Nice, Berlijn, Istanbul … en nu Londen.

Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie en vrienden van alle terreurdaden. Het Instituut voor Veteranen betuigt hen haar diepste medeleven.

Deze treurige reeks gebeurtenissen versterkt het Instituut in haar overtuiging dat wijzelf onze waarden - vrede, vrijheid, solidariteit en democratie - meer dan ooit met kracht moeten verdedigen. Trouw aan de erfenis van de oud-strijders die hebben gevochten zodat we vandaag kunnen leven in een vrije, democratische en vredige maatschappij.

 

Dinsdag 31 januari 2017, Koninklijk Museum van het Leger te Brussel: speciale voorstelling Brodeck, een monoloog naar de roman van Philippe Claudel

0y3a3762.jpgBrodeck, schitterend vertolkt door Hans Van Cauwenberghe, is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de moord op de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp is komen wonen. Brodeck ontdekt al snel meer dan hij ooit kwijt zal kunnen in het verslag. Hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Zo wordt hij herinnerd aan zijn eigen deportatie naar een kamp waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid….

 

Foto©Jérusalem Piérard

 

Ontmoeting met Alberto Israël, overlevende

alberto.jpgKom op dinsdag 14 februari 2017 om 14 uur naar het cultureel centrum Sudhaina in Chimay luisteren naar het verhaal van Alberto Israël, 89 jaar, overlevende van de kampen van Auschwitz en Mauthausen!

"Het verhaal van Alberto Israël begint op 3 augustus 1927 in Rodos, op dat moment Italiaans grondgebied. In juli 1944 worden alle joden op het eiland op een boot gezet en naar een kamp dicht bij Athene gebracht. Hierna volgt een deportatie van dertien dagen naar Auschwitz. Alberto Israël is dan 17 jaar. Hij beschrijft de aankomst, de selectie en de quarantaine in het kamp, zijn werk in een mijn, de ontberingen, de dodenmars naar Mauthausen (Oostenrijk), zijn overbrenging naar het kamp van Ebensee en de bevrijding begin mei 1945".

Deze activiteit is gratis maar er wordt gevraagd op voorhand in te schrijven via het nummer 064/43.23.50!
U kan bij deze gelegenheid ook twee gratis tentoonstellingen bezichtigen : ‘Pour la Mémoire’ van Hainaut Mémoire, die hier sinds 23 januari staat opgesteld, en ‘Deportatie en genocide, een Europese tragedie’ van het Instituut voor Veteranen.
Hainaut Mémoire werkt nauw samen met het Instituut.

 Foto©Jérusalem Piérard

 

 

Reportage van Defensie over de jaarlijkse herinneringsreis naar Auschwitz-Birkenau – 24.01.2017

Deze reis wordt jaarlijks georganiseerd door het Instituut voor Veteranen, NIOOO, in samenwerking met Defensie.

De minister van Defensie, Steven Vandeput, de chef Defensie, Marc Compernol, en Paul Sobol, overlevende van Auschwitz maakten de reis samen met een honderdtal jongeren.
De getuigenis van Paul Sobol liet de jongeren de gruwel uit het verleden nog indringender herleven.

www.mil.be/nl/artikel/scholieren-bezoeken-auschwitz-birkenau

 

Permanentie Mechelen : wijziging nummer spreekkamer

De Permanentie in Mechelen blijft op het vertrouwde adres. Alleen het lokaal waar het Instituut voor Veteranen u ontvangt, wijzigt. Het adres blijft Sociaal Huis Lange Schipstraat 27, 2800 Mechelen. Het nummer van de spreekkamer is vanaf nu nummer 14 (in de wachtzaal 2).

De zitdag blijft ongewijzigd, namelijk de eerste vrijdag van de maand van 11 tot 12 uur (niet in juli en augustus).
 

27 januari : jaarlijkse herdenking bevrijding Auschwitz

auschwitz.jpgHet Russchische Rode Leger bevrijdt op 27 januari 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Om hun Herinnering te eren, worden de vele slachtoffers van het kamp jaarlijks op 27 januari herdacht.

Auschwitz is een plaats met een geladen geschiedenis. Het toont tastbaar tot welke gruwel politiek extremisme - zoals het nazisme - leidt. Nagenoeg 1,1 miljoen gedeporteerden - het merendeel Joden en daarnaast Zigeuners, alsook politiek gevangenen - werden er op industriële schaal gedood.

 

Minister van Defensie naar Auschwitz met een honderdtal jongeren en het Instituut voor Veteranen

20170124-6u7a4129malek_azoug.jpgDiep onder de indruk bezoeken de leerlingen van 16 - 18 jaar samen met de minister van Defensie, Steven Vandeput, Auschwitz I en Birkenau. Het bezoek confronteert hen tastbaar met de keiharde realiteit van het nazi-regime. Nagenoeg 1,1 miljoen gedeporteerden - het merendeel Joden en daarnaast Zigeuners, alsook politiek gevangenen - werden er op industriële schaal gedood. Politiek extremisme heeft een hoge prijs. Pol Sobol, 90 jaar, heeft Auschwitz overleeft. Zijn missie: de jongeren vertellen over wat hij heeft meegemaakt toen hij hun leeftijd had.

 

©Malek AZOUG

Lees meer...
 

Minister van Defensie naar Auschwitz met een honderdtal jongeren en het Instituut voor Veteranen

20150129-img_8795malek_azoug3.jpgOp dinsdag 24 januari 2017 brengen een 100-tal leerlingen van 16 - 18 jaar uit 13 scholen verspreid over heel België een hele dag door in Auschwitz. Tijdens de ochtend bezoeken ze Auschwitz I met de beruchte “Arbeit Macht Frei”-poort en de barakken waar mensen stierven door verstikking, vergassing, uithongering, uitputting of  executies.  In de namiddag gaat de rondleiding verder naar het vernietigingskamp Birkenau. Om 15 uur spreekt Steven Vandeput tijdens een herdenkingsceremonie de jongeren toe. De Minister van Defensie hecht veel belang aan Herinnering: “Als Minister van Defensie vind ik het enorm belangrijk om de oorlog te herdenken. Het is onze morele plicht om de boodschap van vrede uit te dragen. Vandaag doen we dat door jonge mensen bekend te maken met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De indrukken die ze vandaag tijdens het bezoek van Auschwitz en Birkenau opdoen, blijven hen ongetwijfeld de rest van hun leven bij.”

 

©Malek AZOUG

 

Inhuldiging expo-animatie ‘Pour la Mémoire’

tribunal_hainaut_mmoire1.jpg Hainaut Mémoire stelt op maandag 23 januari 2017 de expo-animatie ‘Pour la Mémoire’ voor in het Cultureel Centrum de Chimay Sudhaina in Baileux.

Isaac Curtis Philips, een Amerikaanse veteraan die in juni 1944 de landing op Utah Beach - Normandië heeft meegemaakt, is tijdens de inhuldiging aanwezig.

 

De tentoonstelling is open voor het publiek en loopt tot 17 februari 2017.
Voor het middelbaar onderwijs heeft Hainaut Mémoire in samenwerking met het Instituut voor Veteranen het project ‘Pour la Mémoire’ verder uitgewerkt met een filmvertoning over de Tweede Wereldoorlog, de tentoonstelling “Déportation et génocide, une tragédie européenne” van het Instituut voor Veteranen, een rollenspel over hoe het voelt voor de rechter te staan in een nazi-context en een audio-getuigenis van een verzetsstrijder en een politiek gevangene.

http://www.facebook.com/hainautmemoire

 

Confraters Nederland op bezoek

logo_veteraneninstituut-1.pngMet plezier heeft het Instituut voor Veteranen op dinsdag 10 januari 2017 te Brussel de Nederlandse ‘collega’s’ van het Veteraneninstituut ontvangen. Tijdens het kennismakingsgesprek geeft Lucien van Groenestijn, hoofd stafbureau bij het Veteraneninstituut, duiding over de evolutie en de werking van het Nederlandse Veteraneninsituut. Griet Brosens, diensthoofd Herinnering bij het Instituut, doet onze werking uit de doeken.

Met deze eerste contacten streven we ernaar in de toekomst te kunnen samenwerken voor verschillende projecten.
 

Voyage d'étude en Italie : aux sources du fascisme et de la Résistance au fascisme

voyage_en_italie.jpgEnvie de participer en avril 2017 à un voyage d'étude en Italie, aux sources du fascisme et de la Résistance au fascisme ?


Celui-ci est organisé conjointement par l'ANPI (Association nationale des Partisans italiens) et l'asbl Amis, entends tu ? et est à destination des professeurs, directeurs d’établissement et membres d’organisations ayant à cœur de transmettre auprès des jeunes les valeurs de la Résistance et de la démocratie.

Ci-dessous le formulaire d'inscription ainsi que le programme.

 

http://www.amientendstu.be/389123255

 

 

 

 

Het Instituut voor Veteranen op kerstverlof

De kantoren zijn dicht van vrijdag 23 december 2016 om 15 uur tot 31 december 2016.

Vanaf dinsdag 3 januari 2017 is het Instituut er terug.

We wensen u en uw familie het allerbeste voor 2017.

 

Beste wensen !

beste_wensen_2017_800_x_800px_150dpi.jpg
 

Bestel de kalender 2017

  buttons_betty_-_bestel_de_kalender_2017-web_600__x_470px_144dpi_fr_cis.jpg

 

 

De nieuwe kalender van het Instituut voor Veteranen is er! Aan de hand van een aantal mooi gekozen monumenten brengt de kalender 2017 hulde aan alle historische gerechtigden.  

De kalender kost 5 euro. De opbrengst gaat naar het Sociaal Fonds van het Instituut. Geïnteresseerd? Bestel dan de kalender bij het Instituut voor Veteranen via de e-mail Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

 

Nieuw telefooonnummer voor de permanentie in Antwerpen

De permanentie van het Instituut voor Veteranen in Antwerpen krijgt een nieuw telefoonnummer. Vanaf 16 december 2016 is het telefoonnummer 02/443.09.18.

Het adres - namelijk Provinciecommando Defensie, Belgiëlei 117, 2018 Antwerpen - blijft ongewijzigd.

Ook de openingsuren blijven dezelfde, namelijk woensdag van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 16 uur.

 

'Verzet in Europa' in een Nederlandse krant

amersfoort.jpegSinds geruime tijd is er een intense samenwerking tussen het Instituut voor Veteranen en de gemeente Amersfoort (Nederland). Zo heeft het Instituut onder meer het project 100 jaar Belgenmonument mee ondersteund. In het weekend van 26 november 2016 heeft er in het Kamp Amersfoort een thema event plaatsgevonden rond het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Instituut heeft haar reizende tentoonstelling 'Verzet in Europa' uitgeleend, die duidelijk werd gesmaakt door onze noorderburen. Het Algemeen Dagblad - Amersfoortse Courant heeft hier een uitgebreid artkel aan gewijd.
 

100ste verjaardag van het Belgenmonument in Amersfoort (Nederland)

Vertegenwoordigers uit België en Nederland hebben op 26 oktober 2016 de herdenkingsplechtigheid bijgewoond. Deze herdenking staat in het teken van de vluchtelingen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en heeft tevens aandacht voor de vluchtelingen van vandaag. Vandaar de aanwezigheid van verschillende vluchtelingenorganisaties.  

Wanneer op 4 augustus 1914 Duitsland België binnenvalt, komt er een vluchtelingenstroom op gang onder meer richting het neutrale Nederland. Deze vluchtelingenstroom bereikt zijn hoogtepunt na de val van Antwerpen op 10 oktober 1914. Het gaat om ongeveer 40 000 militairen en naargelang de bron tussen de 300 000 en 1 000 000 burgers.

Op basis van het verdrag van Den Haag dient Nederland gevluchte militairen te ontwapenen en te interneren. Deze militairen komen initieel terecht in leegstaande kazernes maar wegens plaatsgebrek wordt er spoedig overgegaan tot het oprichten van interneringskampen. Er ontstaan eveneens ‘dorpen’ in de onmiddellijke omgeving van deze kampen voor de gezinnen van de geïnterneerde militairen.

In 1916 stelt de (Belgische) Centrale Commissie der Werkscholen aan het stadsbestuur van Amersfoort voor om een monument te bouwen als blijk van erkentelijkheid voor de gastvrijheid. Het stadsbestuur is akkoord en in mei 1917 starten de werkzaamheden voor het ‘Belgenmonument’. De officiële inhuldiging vindt plaats in 1938 in aanwezigheid van Koning Leopold III en koningin Wilhelmina.

Het ‘Belgenmonument’ is het grootste Rijksmonument in Nederlanden en is naar aanleiding van de feestelijkheden volledig gerestaureerd.

https://vimeo.com/189794018

 

Nieuw : Boek de tentoonstelling 'Interbellum 1919 – 1939'

Interbellum 1919 - 1939, de nieuwe rondreizende tentoonstelling van het Instituut voor Veteranen, is ter beschikking van scholen, verenigingen, gemeenten, provincies en al wie geïnteresseerd is in Herinnering. Je deze tentoonstelling boeken voor slechts 100 € per week (verzekering, transport en opstellen inbegrepen). De tentoonstelling bestaat uit 55 drietalige panelen (Nederlands, Frans en Engels). Boeken kan via Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

banner_2_new_expo_interbellum_640__x_800_px_3ex_nl_-_boeken.jpg 

 

Nieuw : Interbellum 1919 - 1939 : Europa tussen de twee Wereldoorlogen

Bezoek de nieuwe rondreizende tentoonstelling van het Instituut voor Veteranen. De tentoonstelling Interbellum 1919 - 1939 beschrijft de gebeurtenissen en omstandigheden die de vrede en de vrijheid op het spel zetten tijdens deze periode. Van de ondertekening van de Wapenstilstand op 11 november 1918 tot de Duitse invasie van Polen in september 1939: de weg naar een nieuwe wereldbrand voert langs de grote economische depressie, de opkomst van het nationalisme, de doorbraak van de totalitaire ideologieën en van de autoritaire regimes in verschillende Europese landen.

Wanneer: van 9 tot 24 november 2016, op werkdagen, van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur
Waar: Instituut voor Veteranen, Regentlaan 45 - 46, 1000 Brussel

Inlichtingen: Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

banner_2_new_expo_interbellum_640__x_800_px_4-5ex2_nl_-_bezoek.jpg

 

Oud-generaal Oger Pochet directeur ad interim Legermuseum

inline.txt.jpgDe minister van Defensie Steven Vandeput heeft gewezen luitenant-generaal Oger Pochet aangesteld als de nieuwe directeur ad interim van het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgskunde. In deze hoedanigheid neemt hij de leiding van het museum op zich. Een van zijn belangrijke taken is het in goede banen leiden van de transitie van het museum naar War Heritage Institute, dat op 1 april 2017 start.

 

Het Instituut voor Veteranen wenst luitenant-generaal Oger Pochet veel succes toe bij deze nieuwe taak.
 

Signeersessie 'Du Congo à l'Yser'

Op zaterdag 19 en zondag 20 november 2016 signeert Griet Brosens, historica bij het Instituut voor Veteranen, haar boek ‘Du Congo à l’Yser’ tijdens het Salon du Livre d’Histoire de Bruxelles. Het boek is de vertaling in het Frans van het eerder verschenen ‘Congo aan den Yser’ en verhaalt het leven van de 32 Congolese soldaten van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens het Salon kan je meer dan 100 auteurs uit België en Frankrijk ontmoeten en tal van spreekbeurten en debatten bijwonen.

Wanneer: zaterdag 19 en zondag 20 november 2016 - van 14 tot 18 uur
Waar: Ecrire l’Histoire - Le Salon du Livre d’Histoire de Bruxelles, Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel
Inkom: 9 €

Meer info : www.ecrirelhistoire.com
 

De Belgische kunst gezien vanuit een Wereldoorlog I-perspectief  

14-18.-rupture-ou-continuite__xl.jpegDe Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben op maandag 24 oktober 2016 een internationaal wetenschappelijk symposium georganiseerd ‘Voor en na? Continuïteit of breuk? De Belgische kunst omstreeks Wereldoorlog I’.

Het onderwerp: de plaats van de Belgische moderne kunst in de Europese context.


Een klassieke stelling ziet de Eerste Wereldoorlog als een periode van breuk, die de opkomst van de avant-garde bevorderd heeft. Met de eenvoudige tweedeling VOOR / NA onderzoekt het symposium de specifieke culturele situatie van de Belgische kunst in de beginjaren van de twintigste eeuw.  Ook de vraag naar het TIJDENS komt aan bod.


De thema’s van het symposium zijn terug te vinden in de tentoonstelling ‘14-18. Rupture or Continuity’.

 

Memory Lab, 7de editie in Servië

14681090_1167116793377602_2489931703762619801_o.jpgMemory Lab, een trans-Europees uitwisselingsplatform rond geschiedenis en herinnering, is aan haar 7de editie toe.

Nadat het Instituut voor Veteranen de leden van deze studiegroep vorig jaar in België ontving, is Servië dit jaar het gastland. Deze keer buigt Memory Lab zich over het thema “Told, untold and retold stories”. Een 40-tal herinneringseducatoren uit de Balkan, West- en Centraal Europa zijn van 9 tot 15 oktober 2016 in Belgrado samengekomen om dieper in te gaan op de herinnering aan 3 belangrijke periodes uit de Servische geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog, het socialistische Joegoslavië en de jaren 90. Het bezoek aan onder meer Novi Sad en Kragujevac is voor de studiegroep heel verhelderend geweest.

De foto toont de deelnemers met als achtergrond het "21 Oktober"-Museum in Kragujevac.

 

 

Het Instituut spreidt zijn vleugels uit tot in Noord-Nederland!

expo_14_18_paneel_02_lr.jpgAlhoewel Nederland gespaard bleef van de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, is er in Nederland heel wat vraag naar de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in Grote Lijnen’ van het Instituut voor Veteranen. Het Maartenscollege in Haren, een dorp nabij Groningen in Noord-Nederland, legt zich toe op het doorgeven van de herinnering aan dit wereldveranderende Europese conflict. De tentoonstelling van het Instituut past in deze opzet.


Het is trouwens de tweede maal dat deze school deze tentoonstelling organiseert voor haar studenten. Een eerste keer in het najaar 2014 en nu een tweede keer van 3 tot 10 oktober 2016.

 

 

Eervolle onderscheiding voor Korea-oud-strijder

imgp1114.jpgOp 27 september 2016 heeft de Ambassade van de Republiek van Korea in Parijs een concert voor de vrede en receptie georganiseerd ter ere van de Belgische en Franse oud-strijders van de Koreaanse oorlog. De Koreaanse ambassadeur in Frankrijk heeft bij deze gelegenheid Raymond Behr, voorzitter van de Koninklijke Verbroedering van het Vrijwilligerskorps voor Korea, vereerd met de medaille voor militaire verdienste. De ‘Taeguek’ is de hoogste militaire onderscheiding van de Republiek van Korea. Als ‘erkenning en waardering voor zijn onbaatzuchtige opoffering en uitstekende dienst tijdens de Koreaanse oorlog’ kan deze eervolle onderscheiding - toegekend namens Park Geun-Hye, presidente van de Republiek van Korea - tellen.
De foto met Raymond na ontvangst van de Taeguek is genomen door Florent Vermeulen.
 
Lees meer...
 

De tentoonstelling 'De Congolezen in de Groote Oorlog. Onbekend op dit adres?' nu in Antwerpen

expo_congo.jpg

Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen honderdduizenden Congolezen, als soldaat of als drager voor Europese officieren en onderofficieren, deel aan de militaire veldtochten in Afrika. Vandaag herinneren sommige straatnamen nog steeds aan slagvelden, zoals bij Tabora, of aan bepaalde strijders. Maar wie kent vandaag nog de rol die de Congolezen tijdens het conflict speelden?

Het Instituut voor Veteranen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika hebben samen een tentoonstelling opgezet die ons erfgoed verbindt met dit verleden. Niet alleen de militaire gebeurtenissen komen aan bod, maar ook de materiële en menselijke geschiedenis en de herinnering aan dit conflict, of het gebrek daaraan. Dit alles is geïllustreerd met beelden uit de uitgebreide fotocollecties van het Museum. 

Deze tentoonstelling trekt door België en doet een aantal ‘open lucht’ locaties aan die herinneren aan de veldtochten in Afrika.

Tentoonstelling Antwerpen : praktische info
Van 1 tot 28 oktober 2016: in het Stadspark, Monument der Gesneuvelden (hoek Rubenslei en Van Eycklei), 2000 Antwerpen
2 oktober 2016 om 11 uur:  Lezing  ‘Congo in de Eerste Wereldoorlog’ - Vredescentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling -
Inschrijven verplicht : Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken - Gratis
Van 29 oktober tot 30 november 2016: Koningsplein, 2000 Antwerpen

Gratis toegang

 

 

'De Groote Oorlog in Grote Lijnen' en 'België op de vlucht' in Amersfoort

grande.jpgVoor de samenwerking met de gemeente Amersfoort heeft het Instituut voor Veteranen haar tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in Grote Lijnen’ aangevuld met 10 panelen met het thema ‘België op de vlucht’. Dat is niet alles. Ook het werk van fotografen uit Amersfoort over de vluchtelingen van vandaag is er te zien. Deze dubbeltentoonstelling heeft sinds de inhuldiging in de Sint-Joriskerk te Amersfoort al heel wat bijval gekend. Je kan deze tentoonstelling nog bezoeken tot 26 oktober 2016. Gratis toegang.
 

'Congo aan den Yser' nu ook in het Frans

congoyser.3d.jpgNa het succes van het boek ‘Congo aan den Yser’ van Griet Brosens, historica bij het Instituut voor Veteranen, is het boek nu ook uitgegeven in het Frans. ‘Du Congo à l’Yser’ is net van de pers gerold.

Het boek verhaalt het leven van de 32 Congolese soldaten van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Groote Oorlog bracht Spahi's, Zoeaven, Sikhs, Tirailleurs, Chinezen en andere koloniale volkeren naar West-Europa. En bij ons? Wel bij rondvraag door het leger in 1918 bleek dat er ook minstens 32 Congolese soldaten in Belgisch uniform hadden meegevochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. Balamba, Yoka, Soumbou, Manglunki,... illustere namen, oorlogsvrijwilligers. Wie waren ze? Hoe kwamen ze terecht in die rotte oorlog? Wat maakten ze mee? Van de wieg tot in het - voor velen - oorlogsgraf, België en de oorlog door Congolese ogen. -  Publicatiedatum : 14 september 2016

 
 

60ste Bedevaart in de Kazerne Dossin Mechelen

0y3a8863.jpg

Tussen 4 augustus 1942 en 31 juli 1944 zijn meer dan 25.000 personen vanuit de Kazerne Dossin gedeporteerd naar Auschwitz. Vooral Joden en zigeuners kwamen daar in Mechelen terecht. De 60ste Bedevaart aan de Kazerne van zondag 11 september 2016 eert hun herinnering. Hoogwaardigheidsbekleders uit de politieke, diplomatieke, religieuse en burgerlijke wereld, vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen hebben deze ontroerende plechtigheid bijgewoond. Ook het Instituut voor Veteranen.

Jaarlijks organiseert de Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België - Dochters en Zonen der Deportatie deze herdenking.

Foto's©Jérusalem Piérard    warveterans.be 

Lees meer...
 

Vernissage tentoonstelling: De Congolezen in de Groote Oorlog. Onbekend op dit adres?

dec_4558cor.jpg

Op donderdag 1 september 2016 is de tentoonstelling ‘De Congolezen in de Groote Oorlog. Onbekend op dit adres?’ officieel geopend. Genodigden uit de wereld van Afrika- en Congo-kenners en de Herdenking Eerste Wereldoorlog hebben de vernissage bijgewoond. Deze co-productie van het Instituut voor Veteranen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika handelt over de honderdduizenden Congolezen die tijdens de Eerste Wereldoorlog, als soldaat of als drager voor Europese officieren en onderofficieren, deelnamen aan de militaire veldtochten in Afrika. Wie kent vandaag nog de rol die de Congolezen tijdens dit conflict speelden? Dat ontdek je bij een bezoek aan deze heel aparte tentoonstelling.

Praktische info
Waar : Anspach Shopping - Anspachlaan 24 - 1000 Brussel
Wanneer : 2 - 29 september 2016; van maandag tot donderdag en op zaterdag: van 10 tot 19 uur; op vrijdag : van 10 tot 19.30 uur
Gratis toegang

Photos - foto’s © Institut des Vétérans - Instituut voor Veteranen / © mil.be

Lees meer...
 

Colloquium ‘De Oorlog 14 - 18 in Afrika - Vervaagde herinneringen’

programmenl-1nl2.jpgOnder bevel van generaal Tambour nam de Congolese Weermacht voor het eerst deel aan grootscheepse operaties in 1916. Eind juni 1916 hadden ze het volledige grondgebied van Rwanda bezet. Op 19 september 1916 behaalden ze tijdens de Slag om Tabora de beslissende overwinning. Via de figuur van generaal Tambour belicht het Colloquium ‘De Oorlog 14 - 18 in Afrika - Vervaagde herinneringen’ dit gebeuren vanuit de herinneringen van de verschillende actoren. Het Instituut voor Veteranen brengt het verhaal van Joseph Zdipanga, een Congolees van Sint-Gillis en zijn 31 landgenoten op het Front van de Yzer.
Wat Colloquium: ‘De Oorlog 14 - 18 in Afrika - Vervaagde herinneringen’

Waar: Volkshuis Sint-Gillis Wanneer: dinsdag 13.9.2016 om 13.30 - 18 uur

Inschrijven verplicht: Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Gratis deelname

Het colloquium is tweetalig

 

Het jaarverslag 2015 van het Instituut is uit!

ra2015-011.jpg
Het jaarverslag 2015 geeft weer hoe het Instituut haar verschillende missies - namelijk de terugbetaling van de medische kosten, de sociale actie en de Herinnering - in 2015 concreet heeft ingevuld.

Getrouw aan haar principes stelt het Instituut in haar werking het belang van de rechthebbenden centraal onder vorm van continuïteit in een kwalitatieve dienstverlening. Met heel frisse en hedendaagse projecten als de Trein der 1000 en War Dead Register spreekt het Instituut een jong en ruim publiek aan. De Herinnering in hun leefwereld brengen is de boodschap. Lees het jaarverslag 2015 .
 

Canadese delegatie bezoekt Fort van Breendonk

20160819-salh-01-wwc-.jpgIn 1944 maakten The South Albertas deel uit van de Canadese strijdkrachten die onder meer een belangrijk deel van België hebben bevrijd. Heel regelmatig ondernemen veteranen van het toenmalige South Alberta Regiment en hun familie een Battlefield Tour. Deze Tour brengt hun naoorlogse nazaten op 19 augustus 2016 naar het Fort van Breendonk. Het Fort en het Instituut voor Veteranen hebben de groep - 84 Canadezen, met onder meer de korpsleiding van The South Alberta Light Horse, talrijke kadetten en families - rondgeleid. Het bezoek is afgesloten met een Wreath Laying Ceremony. Walter Cami (HSAR, secretaris van het Comité der Vaderlandse Bonden in Eeklo), mede-organisator van dit Canadees-Belgisch initiatief: “Aan de andere kant van de oceaan heeft Breendonk er nu minstens 84 ambassadeurs bij die beslist het eervolle nalatenschap van ‘ons’ Nationaal Gedenkteken levendig zullen houden”.
Lees meer...
 

Nieuwe tentoonstelling: De Congolezen in de Groote Oorlog. Onbekend op dit adres?

hp.1953.23.1-73_photo_01.jpgTijdens de Eerste Wereldoorlog namen honderdduizenden Congolezen, als soldaat of als drager voor Europese officieren en onderofficieren, deel aan de militaire veldtochten in Afrika. Vandaag herinneren sommige straatnamen nog steeds aan slagvelden, zoals bij Tabora, of aan bepaalde strijders. Maar wie kent vandaag nog de rol die de Congolezen tijdens het conflict speelden?

Het Instituut voor Veteranen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika hebben samen een tentoonstelling opgezet die ons erfgoed verbindt met dit verleden. Niet alleen de militaire gebeurtenissen komen aan bod, maar ook de materiële en menselijke geschiedenis en de herinnering aan dit conflict, of het gebrek daaraan. Dit alles is geïllustreerd met beelden uit de uitgebreide fotocollecties van het Museum.  

Deze tentoonstelling trekt door België en doet een aantal (meestal) ‘open lucht’ locaties aan die herinneren aan de veldtochten in Afrika. Te beginnen met Brussel vanaf 2 september 2016. Daarna volgen nog onder meer Antwerpen, Namen, Oostende, …..

Praktische info
Waar : Anspach Shopping - Anspachlaan 24 - 1000 Brussel
Wanneer : 2 september 2016 - 29 september 2016 ; van maandag tot donderdag en op zaterdag: van 10 tot 19 uur; op vrijdag : van 10 tot 19.30 uur
Gratis toegang

****
Een project van Griet Brosens (Instituut voor  Veteranen) en Patricia Van Schuylenbergh (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika).
Productie: Griet Brosens, Anne Cornet, Anne Welschen en Enika Ngongo.
 

Vierdaagse van de IJzer

banner_warveterans_2016.jpg

Defensie organiseert voor de 44ste keer de Vierdaagse van de IJzer, een internationaal wandelevenement. Deze jaarlijkse 'militaire mars' staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland. Van dinsdag 23 tot vrijdag 26 augustus 2016 kan je kiezen uit een ruime waaier aan formules, van een dagtocht van 8 km tot een volledige Vierdaagse van dagelijks 32 km, compleet met vervoer, maaltijden en logement.
Wil je méér info. Wil je je online inschrijven. Ga naar www.4daagse.be

 

Tentoonstelling Dienaars van God tijdens de Groote Oorlog

dieu1.jpgDeze tentoonstelling toont hoe de religieuzen hun moeilijke opdracht in een context van oorlog en geweld hebben volbracht. De Eerste Wereldoorlog gezien vanuit een ander perspectief!
Waar : Sint-Jacob-op-de-Koudenberg kerk, 1000 Brussel
Wanneer : tot 2 oktober 2016
Vrije toegang
 
 

Instituut voor Veteranen gesloten tijdens het weekend van de Nationale Feestdag

Naar aanleiding van de Nationale Feestdag zijn de kantoren van het Instituut voor Veteranen gesloten op woensdag 20 juli 2016 vanaf 15 uur en op vrijdag 22 juli 2016. Maandag 25 juli 2016 is het Instituut terug open.

 

Speel mee met Peacekeeper en win een leuke prijs !

breve_peacekeeper_is_back_nl.jpg
Lees meer...
 

Peacekeeper 2016

Heb je nu al zin om mee te doen op 21 juli 2016? Bekijk alvast reeds enkele foto’s van Peacekeeper 2015.

  photo_peacekeeper_horizontal.jpg

 

 

 

 

 

 

  Photos©Jérusalem Piérard WARVETERANS.BE

Lees meer...
 

Vakantieregeling onthaal 2016

De vakantieperiode is aangebroken en ook de collega’s van het onthaal nemen verlof. Het Instituut voor Veteranen doet zijn uiterste best om - ondanks een tijdelijk verminderde personeelsbezetting - het onthaal in de maanden juli, augustus en september zo vlot mogelijk te laten verlopen.
 

Kom naar de Navy Days in Zeebrugge

banner_navydays2016_n_f.png
Ontdek meer over de Marine van Defensie tijdens de Navy Days nu vrijdag 1 en zaterdag 2 juli 2016! Ontdek waarom de Marinecomponent vandaag een essentiële schakel is in de Belgische defensiepolitiek en bezoek de drie themadorpen. De bemanning van talrijke Belgische en buitenlandse schepen verwachten je. Gratis toegang.
Waar: Marinebasis Zeebrugge, Graaf Jansdijk 1, 8380 Zeebrugge
Wanneer: 1 en 2 juli 2016 van 10 tot 18 uur
 

Lichamen Belgische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden: de Dienst Oorlogsgraven van het Instituut voor Veteranen speurt naar hun namen

13528455_10208672469721795_1712646118567056070_o.jpg
Heel recent zijn in Diksmuide de resten opgegraven van drie Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat is heel bijzonder, want voor het eerst sinds 1952 vindt men lichamen terug van Belgische militairen. Het gaat om soldaten die behoorden tot het 12de Linieregiment
Didier Pontzeele van de Dienst Oorlogsgraven van het Instituut voor Veteranen heeft op vrijdag 24 juni 2016 tijdens de persconferentie van Defensie het verdere verloop toegelicht van het onderzoek naar de preciese identiteit van elk van deze mannen. Via DNA-analyse en ander speurwerk tracht men na te gaan met wie we te maken hebben. Indien het mogelijk is de naam te achterhalen, wordt er met de familieleden (indien gekend) de begrafenis overlegd. De familie kan kiezen tussen een Belgische Militaire Begraafplaats of teruggave aan de famillie. Indien de soldaten onbekend blijven, krijgen de lichamen een laatste rustplaats op de Belgische militaire begraafplaats van De Panne.
Lees meer...
 

Belgian Air Force Days

bafdays_fondu_1.jpg
Op 25 en 26 juni 2016 ontvangt de vliegbasis van Florennes enkele tienduizenden luchtvaartfanaten voor de Belgian Air Force Days, het tweejaarlijkse vliegfeest.
Dat weekend kan je er vliegtuigen en helikopters uit heel Europa van dichtbij bewonderen. Zowel oldtimers als de allermodernste toestellen. Omdat een luchtvaartmeeting zonder vliegshow nu eenmaal niet bestaat, tonen verschillende demonstratiepiloten en -teams op indrukwekkende wijze hun kunnen in de lucht. De organisatoren slaagden erin een opmerkelijke deelnemerslijst samen te stellen. Spektakel verzekerd! Je kan er uiteraard nu zaterdag 25 en zondag 26 juni bij zijn. Op de website van de Belgian Air Force Days vind je de indrukwekkende deelnemerslijst en de allerlaatste info. Je kan er ook een toegangskaart bestellen.
 

70-tal jongeren op herinneringsreis naar Oostenrijk en Tsjechië

voyage_autriche_tchequie.jpg20 juni 2016 : het Instituut voor Veteranen vertrekt met een 70-tal jongeren uit de provincie Henegouwen en Namen richting Oostenrijk en Tsjechië.

Op het programma staan onder meer een bezoek aan het concentratiekamp van Mauthausen, het kamp en getto in Theresienstadt (Terezin), het historische deel van Praag, …. Deze herinneringsreis is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen en Hainaut Mémoire.
 

50ste editie van de Europese Mars van de Vriendschap en de Herdenking (MESA)

affiche_mesa20162_-_nl.jpgVan 21 tot 24 juni 2016 vindt de Europese Mars van de Vriendschap en de Herdenking (MESA) plaats in de provincie Luxemburg. Dit jaar vieren we de 50ste editie. Je kan je nog steeds inschrijven voor één of meerdere etappes. Inschrijving ter plaatste kan tussen 7 en 10 uur. De omlopen zijn geopend vanaf 8 uur. MESA is een gezamenlijk initiatief van Defensie en de partnersteden van de provincie Luxemburg.

Meer info vind je op de website www.marche-mesa.com of de Facebookpagina www.facebook.com/pages/MESA-Marche
 

De documentaire ‘De Koreaanse Oorlog, een vergeten oorlog’

3_-_doc_korea_nl.pngHet Nationaal Monument van Korea in Sint-Pieters-Woluwe viert zijn 50ste verjaardag. Een prima gelegenheid om de geschiedenis in te duiken en de documentaire ‘De Koreaanse Oorlog, een vergeten oorlog’ te bekijken. In deze documentaire gaat het Instituut voor Veteranen dieper in op de achtergrond van deze oorlog en de rol van de Belgische en Luxemburgse Vrijwilligers. De Vrijwilligers komen ruimschoots aan het woord en vertellen voluit over de gebeurtenissen zoals ze deze ter plaatse hebben beleefd.
De documentaire (dvd en brochure) kost 9,90€ en is verkrijgbaar bij het Instituut voor Veteranen - www.supportourveterans.be /Voor vragen en / of bestelingen
 

Korea-Vrijwilligers vieren hun Monument

2_-_monument_korea_-_img_2738.jpgDe Koninklijke Verbroedering van het Vrijwilligerskorps voor Korea en de Cel Veteranen van het Instituut voor Veteranen vieren - in samenwerking met de Ambassade van de Republiek Korea en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe - de 50ste verjaardag van het Nationaal Monument van Korea. De herdenkingsplechtigheid met internationale allure vindt plaats op 15 juni 2016 in Sint-Pieters-Woluwe. De aanwezige Korea-Vrijwilligers eren hun kameraden, namelijk de 3.170 Belgische en Luxemburgse vrijwilligers die, binnen de eerste UNO-missie van omvang, in de periode juni 1950 - 1953 naar Korea trokken en met hun volharding hebben bijgedragen tot het staakt-het-vuren op 27 juli 1953.
 

Verstoringen

Uitzonderlijk zullen de kantoren op woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 juni 2016 sluiten om 15u.
 

Kom nu zondag naar de ceremonie ter herdenking van de Politieke Gevangenen

invit_nl.jpg
Nu zondag vindt de Nationale herdenking van de Politieke Gevangenen plaats in het Ereperk der Gefusilleerden te Schaarbeek. U kan deze ceremonie ter ere van hen die de concentratiekampen en nazigevangenissen hebben overleefd, bijwonen. Koning Filip luistert de ceremonie op met zijn aanwezigheid.
Wanneer: zondag 29 mei 2016 om 10.15 uur

Waar: Ereperk der Gefusilleerden, Kolonel Bourgstraat, Schaarbeek

Organisatie: de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België

Met medewerking van onder meer het Instituut voor Veteranen

 

Het Instituut tijdens het ANPI Congres in Italië

_1__anpi_rimini_13_mai_2016_073.jpgVan 12 tot 15 mei 2016 was het instituut aanwezig in het congrescentrum van Rimini ter gelegenheid van het 16de Congres van ANPI (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia) met de tentoonstelling ‘verzet in Europa’.
Het doel van ANPI (de vereniging van Italiaanse partizanen en sympathisanten) is de valorisatie van het historische belang van de strijd van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De tentoonstelling evenals de stand van het instituut kon rekenen op een grote belangstelling met een bijzondere interesse voor het boek ‘Verzet in Europa 1922 - 1945’ evenals voor de kaart van de concentratiekampen.
Michel Jaupart heeft een toespraak gehouden over de het belang van de Herinnering op het Congres. De Italiaanse staatstelevisie heeft Jean Cardoen geinterwiewd over de tentoonstelling en het verzet in Europa.
Lees meer...
 

School Bovenbouw Sint-Gertrudis uit Landen naar Berlijn

_1_0y3a8842.jpgBegin mei 2016 is het Instituut voor Veteranen naar Berlijn gegaan met 60 jongeren van de school Bovenbouw Sint-Gertrudis te Landen. Een van de bijzonderheden aan deze driedaagse herinneringsreis is de combinatie van herdenking met kunst en cultuur. De reis is gestart met een bezoek aan de Reichstag waar het democratische Duitsland veranderde in een totalitaire staat. Een bezoek aan het DDR museum en de GedachnisKirche heeft zicht gebracht op de nasleep van de oorlog die voor Europa en Berlijn in het bijzonder nog generaties zou nazinderen. Door de samenwerking via Memory Lab van het Instituut en het Memoriaal van Ravensbrück hebben deze jongeren een bijzonder bezoek aan Ravensbrück kunnen meemaken. Matthias Heyl, hoofd van de educatieve dienst van het Memoriaal heeft de groep gegidst doorheen het kamp met aandacht voor de verhalen van daders en slachtoffers. Deze rondleiding is afgesloten met een hedendaagse herdenking aan het meer. Een geslaagde herinneringsreis die de blik van de jongeren op Herinnering verruimt!
Lees meer...
 

8 mei, Dag van de Democratie

20160508-img_0091_malek_azoug_1.jpgOp 8 mei 2016, Dag van de Democratie, heeft Defensie een ceremonie gehouden aan de Congreskolom te Brussel ter ere van de Dag van de Democratie. Het Instituut voor Veteranen heeft eveneens een bloemenkrans neergelegd. Verschillende prominenten en vaderlandslievende verenigingen woonden de plechtigheid bij.

8 mei 1945 is een historische datum: het betekent de overwinning van de geallieerden op nazi-Duitsland en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Foto’s:  Malek Azoug
Lees meer...
 

Instituut gesloten op vrijdag 6 mei 2016

Naar aanleiding van Hemelvaart op donderdag 5 mei 2016 maakt het Instituut de brug op vrijdag 6 mei 2016. De kantoren van het Instituut zijn op deze dag gesloten.  Maandag 9 mei 2016 is het Instituut terug open.
 

Inwijding van de ‘Pavés de la Mémoire’ in Luik

0y3a8312.jpg
Op 22 april 2016 heeft in Luik de inwijding plaatsgevonden van de eerste drie ‘Pavés de la Mémoire’. De vereniging Mémoire de la Shoah heeft deze ceremonie georganiseerd ter ere van de Joodse Luikenaars, die tijdens de Tweede Oorlog werden gedeporteerd. Het Instituut voor Veteranen was aanwezig.

Deze drie ‘Tegels’ eren de gebroeders Albert en Marcel Bulka en Alec Bergman. Ze maakten deel uit van ‘Les enfants d’Izieu’, een zogezegde vakantiekolonie in Ain in Frankrijk. Op 6 april 1944 heeft de SS 44 kinderen en 7 volwassen die in het vakantiehuis verbleven naar Auschwitz overgebracht, waar ze vergast werden. Alec wist aan dit lot te ontkomen, Albert en Marcel niet.

Een van deze ‘Tegels’ is geplaatst aan de rue Gretry 229, het huis waar Alec - vandaag 85 jaar - opgroeide.
 

Plechtige inhuldiging van de nieuwe crypte en herbegrafenis van 18 onbekende soldaten

img_8219.jpgcopyright Jérusalem Piérard
 

Veteranendag 7 april 2016 - De ceremonie aan de Congreskolom in Brussel

12916791_10154075454657744_4052143151844060654_o.jpg© Patrick Brion
Lees meer...
 

Nieuw: de Rwanda-Veteranen aan het woord

inig-site-cover_voor_breve_-nl.jpg
‘Velddagboek. Getuigenissen van Veteranen in Rwanda’ is uit! In deze nieuwe documentaire van het Instituut voor Veteranen vertellen de Rwanda-veteranen over hoe ze hun missie in Rwanda hebben beleefd. De dvd met brochure kost 9,90 €. Geïnteresseerd? Bestel via e-mail bij  Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  of ga naar www.supportourveterans.be
 

Heb je al een Support our Veterans-pin?

logovet.jpgBetuig je sympathie voor de veteranen en bestel vlug je gratis pin. Stuur een e-mail naar  Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  of bestel via www.supportourveterans.be
 

Veteranendag 2016 komt eraan

image004_-_cover_nl.jpgOp 7 april 2016 is het Veteranendag! Ontdek meer nieuws over deze dag. Ontdek de nieuwe documentaire ‘Velddagboek. Getuigenissen van Veteranen in Rwanda’. Bezoek www.supportourveterans.be
 

The Train of 1000 to Auschwitz - Birkenau; May 2015

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg
train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg

From September 1, 2015 till June 30, 2015 the Institute for Veterans and Victims of War, the FIR and the Auschwitz Foundation - Remembrance of Auschwitz organize an educational project on the Holocaust and Remembrance. The 5 day-trip from Brussels to Auschwitz, with 1000 youngsters and a visit to the concentration- and extermination camps of Auschwitz-Birkenau is the highlight. For this trip a special train has been organized: The Train of 1000.

The Train of 1000 unites 1000 European youngsters coming from some 10 countries: Auschwitz is a shared past. The many victims, who then have been sent to Auschwitz, came from several European countries. On the occasion of this journey of remembrance the youngsters coming from several European countries are confronted today with the reality of one of the greatest tragedies in history.

The Train of 1000 is jointly organised by the Belgian National Institute for Veterans and Victims of War, the Auschwitz Foundation - Remembrance of Auschwitz and the FIR- International Federation of Resistance Fighters at the occasion of the 70ste anniversary of the liberation of the camps and the victory over Nazism.

Lees meer.

 

De Trein der 1000 naar Auschwitz - Birkenau; mei 2015

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg
train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg

De Trein der 1000 verenigt 1000 Europese jongeren uit een 10-tal landen: Auschwitz is een gedeeld verleden. De vele slachtoffers die toen naar Auschwitz werder gestuurd, kwamen uit meerdere Europese landen. Met deze herinneringsreis vandaag ervaren jongeren uit meerdere Europese landen samen ‘op bijna tastbare wijze’ een van de grootste tragedies uit onze geschiedenis.

De Trein der 1000 is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen, de Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis en de FIR - Internationale Federatie van de Weerstand in het kader van de 70ste verjaardag van de bevrijding van de kampen en de overwinning op het nazisme.

Meer Weten

 

Oekraïne solidair met België

06b03e37-fbd1-4ca5-8a19-c2217f792003_-_oekraine.png
Met groot verdriet hebben we kennis genomen van de tragische gebeurtenissen die op 22 maart 2016 de luchthaven van Zaventem en de metro van Brussel hebben getroffen. Bij dit droevige moment kan u rekenen op ons medeleven en steun. De voltallige ploeg van het Ukraine Crisis Media Center betuigt u haar innige deelneming.
 

De aanslagen in Brussel

bxl.jpgOp dinsdag 22 maart 2016 is Brussel opgeschrikt door 2 verwoestende terreuraanslagen. Onze eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers, doden en gekwetsten en hun families en vrienden. Het Instituut voor Veteranen betuigt hen haar diepste medeleven.

Extremisme en haat liggen aan de basis van dit geweld dat we op deze droeve dag meemaken. Deze aanslagen gaan in tegen alle waarden van de democratische samenlevingen. Dit gebeuren toont nogmaals aan dat we onze waarden - vrijheid, vrede, verdraagzaamheid, democratie - moeten blijven verdedigen.

Het Instituut voor Veteranen zal meer dan ooit deze waarden - haar kernwaarden trouwens - uitdragen en verspreiden via haar herinneringsinitiatieven.

 

Brusselse scholen op herinneringsbezoek in de Westhoek

bayernwald.jpg
Op dinsdag 8 maart 2016 hebben het Instituut voor Veteranen en twee Brusselse scholen de Westhoek bezocht. Het programma: een bezoek aan Bayernwald, een Duits loopgravenstelsel met uitzicht op Ieper en het Memorial Museum Passchendaele voor een mooi overzicht van de Derde Slag bij Ieper. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met het Franstalig Parlement van Brussel.

 

Mars van Namur Battlefield and Kids 

nbk.jpg
Dit jaar zullen er nog enkele herdenkingsactiviteiten plaatsvinden voor de Oorlog van 14-18 in de provincie Namen.
In april 2016 komt de NBK - Namur Battlefield and Kids terug.  Net als in 2014 hebben de Provincie Namen en Defensie de handen in elkaar geslagen voor de organisatie van een herdenkingsmars op het slagveld, bedoeld voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs uit de provincie Namen. De mars vindt plaats van 25 tot 29 april 2016. Zo een tocht heeft iets extra in vergelijking met een traditionele ceremonie. Bij het zien van de bijzondere overblijfselen van de verdedigingsposities kunnen de jongeren zich een voorstelling maken van het slagveld van 1914 in Namen en begrijpen waarom deze forten werden opgetrokken.
 
Daarnaast is er voor deze tweede editie een dag voorzien voor het grote publiek. Zo kan u op woensdag 27 april 2016, in gezinsverband of in groep, de Versterkte Positie van Namen en de ruïnes ontdekken.
 

 

 

Trein der 1000: epiloog

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg
De herinneringsreis in mei 2015 met de Trein der 1000 is achter de rug. De jongeren hebben heel wat indrukken opgedaan in Auschwitz - Birkenau. Nu is het tijd om deze indrukken te verwerken.
De Trein der 1000 is niet alleen een confrontatie met het verleden. Het is ook een moment om stil te staan bij de extremismen, de xenofobie en de uitsluiting die ook vandaag onze maatschappij kleuren. Het is een afspraak met de eigen rol in de samenleving.
Net zoals tijdens de voorbereidingen op de reis reflecteren de jongeren - na de reis - in klasverband samen met hun leraar of lerares. Elke school doet dat op haar manier.
 

Kom naar de studiedag ‘De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?’

logo-100-jaar-woi-nederlands-300x258.jpg
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw organiseert op dinsdag 26 april 2016 in Brussel de studiedag ‘De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?’
Heel wat mensen uit de erfgoedsector en het onderwijs kijken vooruit en stellen zich de vraag: wat kunnen we de komende twee jaar nog doen rond de Eerste Wereldoorlog? Zijn er nieuwe thema’s die we kunnen aansnijden of invalshoeken die we kunnen hanteren en vooral: wat na 2018? En hoe zorgen we ervoor dat alle inzet na 2018 ook duurzaam wordt verankerd?  Ook onderzoekers zijn met deze vragen bezig.

 

Tijdens deze studiedag krijgt u in de ochtend de stand van het laatste onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in België. In de namiddag is er tijd om tijdens verschillende workshops te reflecteren over de samenwerking tussen onderwijs, erfgoed en academisch onderzoek en de pertinente vraag hoe deze resultaten na 2018 gevaloriseerd gaan worden. Het Instituut voor Veteranen modereert samen met In Flanders Fields Museum / Universiteit Antwerpen de Workshop 5 ‘België en de wereld’.
Wil je meer info? Wil je je inschrijven? Ga dan naar www.faronet.be/kalender/de-eerste-wereldoorlog-in-2018-en-daarna

 

 

 

 

John, the bear: een « Veteraan »-pluche beer

2016-01-29_12.40.30_-_bear.jpg
Het assortiment gadgets van het Instituut voor Veteranen is uitgebreid met John, the bear, een ... “Veteraan”-pluche beer. Heel leuk voor de Veteranen van Defensie en sympathisanten met jonge kids. Het beertje is 20 cm groot en draagt een T-shirt met het logo “Support our Veterans”.
 

De Dienst Oorlogsgraven op missie in Australië

12516532_10207233647932903_1678193949_n.jpg
Op uitnodiging (en op kosten) van de Australische autoriteiten heeft de Dienst Oorlogsgraven van het  Instituut voor Veteranen tijdens het najaar 2015 in enkele steden in Australië - waaronder Perth - conferenties gehouden over hoe in België oorlogsgraven onderhouden worden.  Het Australische Parlement, de Darling Range Sports College in Forrestfield (West-Australië) en diverse veteranenverenigingen weten de uitleg van de Dienst Oorlogsgraven erg op prijs te stellen. Australië en België hebben immers een gedeeld oorlogsverleden: de Australische Imperiale Strijdkrachten vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog mee aan het Westelijk Front, zoals in  Passendale, Polygon Wood, .... Onder meer senator Sterle, brigadegeneraal b.d. Appleton, directeur van The Office of Australian War Graves, Dr Brendon Nelson, directeur van de Australian War Memorial hebben Didier Pontzeele van het Instituut met open armen ontvangen.
Lees meer...
 

De Royal Antwerp Football Club nodigt de Veteranen uit

footimg_0278.jpg
De Royal Antwerp Football Club is de veteranen heel genegen. Zo zijn er heel heel wat ex-militairen onder hun supporters en medewerkers. De kazerne van Brasschaat is naast de deur. En in deze moeilijke tijden van terreurdreiging wil de club blijk geven van waardering voor hun werk en inzet. Op zaterdag 30 januari 2016 hebben de veteranen en militairen op uitnodiging van de club de voetbalwedstrijd Royal Antwerp FC tegen KSK Heist kunnen bijwonen. Mooie match met 2 - 0 voor Antwerp - Heist. De aanwezige veteranen en militairen hebben ervan genoten. Het Instituut voor Veteranen dankt de club voor deze blijk van erkenning!

Lees meer...
 

De Minister van Defensie bezoekt Auschwitz met een honderdtal jongeren en het Instituut voor Veteranen

2malek_azoug.jpg
Samen met een 100-tal leerlingen uit 12 Belgische scholen bezocht Steven Vandeput op donderdag 28 januari 2016 het concentratie- en uitroeiingskamp in Auschwitz - Birkenau.
De Minister van Defensie hecht veel belang aan Herinnering: “Ik vind het enorm belangrijk dat Defensie participeert aan de Herinnering bij jonge mensen. Want het is onze taak vandaag om de generaties die na ons komen, bekend te maken met de overlevering van de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. De indrukken die jonge mensen opdoen tijdens dit bezoek zijn ervaringen die ze de rest van hun leven zullen meedragen.”  Deze herinneringsreis is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen en Defensie.
Photos: Malèk Azoug
Lees meer...
 

Herinneringsreis Auschwitz voor scholen

20160128-img_0478malek_azoug.jpg
Op donderdag 28 januari 2016 was het dan zo ver. Een 100-tal leerlingen uit 12 Belgische scholen bezochten het concentratie- en uitroeiingskamp in Auschwitz - Birkenau. Ze hebben met eigen ogen de plaats kunnen zien waar 1,1 miljoen gedeporteerden op industriële schaal werden gedood. Pol Sobol is met de jongeren meegereisd. Hij overleefde Auschwitz en vertelt de jongeren wat hij, toen hij hun leeftijd had, in het kamp doorstond. De herinneringsreis is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen en Defensie.
Photos: Malèk Azoug 
Lees meer...
 

Aanpassing openingsuren sociale permanenties

Ook in februari 2016 worden de openingsuren van sommige sociale permanenties aangepast. Raadpleeg Sociale permanenties en kijk op welke moment de zitdag in uw streek plaatsvindt
 

George E. Spittael overleden

george_e_spittael.jpg
George E. Spittael is op 19 januari 2016 op 91-jarige leeftijd overleden in Eeklo. George heeft een indrukwekkend leven achter zich. Hij was oorlogsvrijwilliger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna ontwikkelde hij zich tot een specialist in het terugvinden van oorlogsgraven, voornamelijk van de gesneuvelde Canadese soldaten. Hij kreeg tal van eretekens niet alleen in België - hij was onder meer Ridder in de Leopoldsorde - maar ook in Canada, waar hij de Meritorious Service Medal ontving. Zijn collectie met  foto’s, brieven, kentekens en badges van Canadese regimenten is te bezichtigen in het National Airforce Museum in Trenton (tussen Ottawa en Toronto).

 


 

Herinneringsreis naar Auschwitz

jongerenin_jeunesa_auschwitzweb.jpg
Op donderdag 28 januari 2016 gaan een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs naar Auschwitz. Steven Vandeput, Minister van Defensie, maakt deze herinneringsreis samen met de jongeren en het Instituut voor Veteranen. Het Instituut voor Veteranen organiseert jaarlijks deze reis in samenwerking met Defensie.

 


 

Brusselse scholen bezoeken Breendonk en Kazerne Dossin

breendonnk_5.jpg
Naar aanleiding van de Dagen van het Burgerschap organiseert het Franstalig Brussels Parlement jaarlijks een reeks herinneringsbezoeken aan het Fort van Breendonk en Kazerne Dossin.
Tussen 7 januari en 26 februari 2016 vinden er 15 bezoeken plaats waaraan 19 Franstalige scholen uit Brussel deelnemen. Het Atheneum uit Ganshoren komt als eerste aan de beurt.

 

Bekijk de agenda van het Instituut voor Veteranen

breveagendanl.jpgZin in een bezoek aan een tentoonstelling van het Instituut? Geïnteresseerd in één van de initiatieven van / of in samenwerking met het Instituut?  Meer info over het waar en het wanneer vind je in de agenda. Klik hier.

 

Beste Wensen

nieuwjaarskaart_.jpg
 

Bestel de kalender 2016 ‘De Trein der 1000’!

breve_trein_der_1000_.jpgDe nieuwe kalender van het Instituut voor Veteranen is er! In het voorbije jaar gingen 1000 jongeren uit verschillende Europese landen met de Trein der 1000 op herinneringsreis naar Auschwitz - Birkenau.  Daar hebben de jongeren de plaats van de gruwel kunnen aanschouwen.
 

Met Peacekeeper in de helikopter

peacekeeper14-12.jpgInnah,10 jaar, en Jules, 9 jaar, hebben een helikoptervlucht gewonnen tijdens het avontuurlijke spel Peacekeeper dat plaats vond op 21 juli 2015. Begin december 2015 was het zover. Op de militaire basis in Koksijde wachtte de Seaking hen op. De reactie van Innah over de opwindende vlucht: “Ik bedank jullie van harte. Ik heb er echt van genoten. Hoe leuk de wereld te zien vanuit een helikopter.... Ik ben echt blij gekozen te zijn. ECHT bedankt voor alles!!! Dat is dan 9,5 op 10.”
Lees meer...
 

Louis Meert, 100 jaar

thumb.jpgLouis Meert werd onlangs, op 5 juni 2015, 100 jaar. Louis is één van de nog levende oud-strijders die de 18-daagse veldtocht in 1940 hebben meegemaakt.

Hij werd eveneens krijgsgevangen genomen. De gemeente Ternat, de Oudstrijdersbond Ternat, Defensie en het Instituut voor Veteranen hebben Louis op zondag 19 juli 2015 in de bloemetjes gezet. Na het Te Deum volgde een receptie in het gemeentehuis van Ternat.

Het Instituut heeft Louis geëerd met een oorkonde om de nationale erkentelijkheid uit te drukken voor zijn inzet en engagement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer...
 

Koning Filip ontmoet de jongeren bij hun vertrek met de Trein der 1000

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg1000 jongeren vertrekken op 5 mei 2015 met de Trein der 1000 op herinneringsreis naar Auschwitz - Birkenau in het bijzijn van Koning Filip en tal van prominenten. Deze reis vormt het hoogtepunt van een educatief leertraject van een jaar rond de Holocaust en Herinnering.

Lees meer...
 
Onze archieven
Design by BYTES AND COM