FRNL

PDF Afdrukken

2014-2018

België werd tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest en moest vier jaar lang de Duitse bezetting ondergaan. Vanaf 2014 wordt die rotoorlog wereldwijd herdacht. Het Instituut onderschrijft ten volle de herdenking en werkte ook een aanbod uit rond die honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog, gericht op scholen én het grote publiek.

Congo aan den Yser

boek-cadygriet.jpgGriet Brosens, historica bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO,  publiceert het boek ‘Congo aan den Yser’, een lijvig en rijkelijk geïllustreerd werk over de 32 Congolese soldaten van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Groote Oorlog bracht Spahi’s, Zoeaven, Sikhs, Tirailleurs, Chinezen en andere koloniale volkeren naar West-Europa. Bij rondvraag door het leger in 1918 bleek dat er ook minstens 32 Congolese soldaten in Belgisch uniform hadden meegevochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. Balamba, Yoka, Soumbou, Manglunki,...illustere namen, oorlogsvrijwilligers. Wie waren ze? Hoe kwamen ze terecht in die rotte oorlog? Wat maakten ze mee? Van de wieg tot in het - voor velen - oorlogsgraf, België en de oorlog door Congolese ogen. Een boek op het kruispunt van de Belgische-, koloniale- en oorlogsgeschiedenis.

Het boek is uitgegeven bij Manteau en verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of rechtstreeks bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO. De prijs bedraagt 22,50€ (en 3,85 € portkosten als we het u toesturen).

________________________________________________________________________________

Expo De Groote Oorlog in de grote lijnen NIEUW

expo_14_18_paneel_15_lr.jpgHet Instituut breidt haar gamma rondreizende tentoonstellingen uit met een expo over de Eerste Wereldoorlog, die tijdens 2014-18 door België trekt. Foto’s, documenten en anekdotes evoceren zowel de grote thema’s van de oorlog als de minder bekende verhalen: de aanslag in Sarajevo, de grote veldslagen, vreemdelingen aan het front, technologische evolutie, de bezetting, voedselbedeling, ... de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog op internationaal, Belgisch en lokaal vlak.

Reserveer de reizende tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit een 30-tal panelen, leesbaar in drie talen, namelijk Nederlands, Frans en Engels. Je kan ze uitlenen bij het Instituut voor Veteranen –NIOOO voor periodes van minimum 1 week (100 euro per week). Het Instituut komt ze opstellen en ook terug afbreken en stelt, indien gewenst, gidsen ter beschikking (30 euro per dag) om rondleidingen te geven.  
________________________________________________________________________________

Expo Congo en de Eerste Wereldoorlog

ts-troepen_tabora.jpgDe Eerste Wereldoorlog was een nooit geziene wereldbrand op een nooit geziene schaal. Van Chili tot in Samoa vochten soldaten uit 50 verschillende landen tegen elkaar, ter land, ter zee en in de lucht. Van het zinderende Kameroen tot in de modder van de Westhoek ... overal kletterden de wapens, overal leden de soldaten honger, kou, dorst en pijn.

De tentoonstelling Congo en de Eerste Wereldoorlog van het Instituut voor Veteranen-NIOOO zoomt in op het Afrikaanse strijdtoneel ‘14-’18, maar ook op het bijzondere verhaal van de 32 Congolese soldaten die in Belgisch uniform vochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. Ontdek hoe een Belgische piloot het Duitse leger in Oost-Afrika een eerste nederlaag toebracht, leer over de cruciale rol van de dragers in Afrika, volg Joseph Adipanga, Antoine Boïmbo en Pierre Sangwali tijdens hun oorlog. Van het zinderende Kameroen tot in de modder van de Westhoek ... overal kletterden de wapens, overal leden de soldaten honger, kou, dorst en pijn.

Reserveer de reizende tentoonstelling
De tentoonstelling bestaat uit een 25-tal panelen, leesbaar in drie talen, namelijk Nederlands, Frans en Engels. De tentoonstelling kan je aanvragen bij het Instituut voor Veteranen –NIOOO voor periodes van minimum 1 week (€50 per week). Het Instituut komt ze opstellen en ook terug afbreken en stelt, indien gewenst, gidsen ter beschikking om rondleidingen te geven.
________________________________________________________________________________

Belgian War Dead Register

wardead.jpgTel ik in mijn familie een oud-strijder? Verloor mijn gemeente veel inwoners aan het leger? Hoeveel Belgische soldaten sneuvelden tijdens ’14-’18? Wie waren die jongens?

Regelmatig krijgt het Instituut vragen over familie, kenissen en/of dorpsgenoten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Instituut beschikt over een uitgebreide gegevensbank die heel wat antwoorden kan bieden. Het archief met de originele fiches van zeker de gesneuvelde Belgische militairen is gedigitaliseerd. Vanaf november 2014 is die gegevensbank online beschikbaar! Op termijn breiden we deze gegevensbank uit met info over gesneuvelden uit onder meer de Tweede Wereldoorlog en de Afrikaanse campagnes.
________________________________________________________________________________

Oog in oog met de Herinnering 

hannes_in_dodengang.jpgBen je leerkracht en wil je met je leerlingen een daguitstap maken naar de Westhoek? Wil je op zoek naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog? Loop door de Dodengang, één van de laatste stukjes loopgraaf in België. Bezoek het Memorial Museum Passchendaele 1917. Wandel door Tyne Cot Cemetery, de Commonwealth’s grootste begraafplaats op het vasteland.

De activiteit kost 8.5 euro per persoon (vervoer, inkom, rondleiding). De uitstappen gaan door tijdens de schooldagen (uitgezonderd woensdag en schoolvakanties) en zijn toegankelijk voor leerlingen vanaf het 6e leerjaar
________________________________________________________________________________
Voor info en reservatie: 02 737 78 23 of Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
 
Design by BYTES AND COM