FRNL

Home arrow Harelbeke Live and Remember arrow Nuttige links voor Harelbeke
PDF Afdrukken

Nuttige links voor het onderzoek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten er soldaten van veel verschillende nationaliteiten in Harelbeke. De informatie die je kan vinden voor elke nationaliteit en wat je moet doen om die informatie te krijgen verschilt sterk van land tot land. Hier zetten we je op weg met enkele belangrijke bronnen per land. We moedigen iedereen aan verder te zoeken tot je ieder spoor hebt bewandeld. Het kan best dat jij op nog andere bronnen stuit.
Groot-Brittannië

1. www.cwgc.org

Op de website van de Commonwealth War Graves Commission, kan je via een eenvoudige zoekmachine je soldaat ingeven. Ze hebben gegevens over maar liefst 1.7 miljoen mannen en vrouwen die in dienst van Groot-Brittannië het leven lieten tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Ze geven ook informatie over de 23.000 militaire begraafplaatsen waarop die mannen en vrouwen rusten over de hele wereld.

Een positief resultaat op deze site levert je de volgende informatie op: Naam, nationaliteit, rang, eenheid, leeftijd, sterftedatum, stamnummer en waar hij begraven ligt. Je kan dan vervolgens doorklikken om meer informatie te krijgen over de begraafplaats in kwestie.

Naast biografische informatie vind je op deze website ook heel wat historische informatie, bijvoorbeeld over de verschillende strijdtonelen.

2. www.roll-of-honour.com

Deze site linkt door naar een aantal databases met informatie over de mannen die dienden in specifieke eenheden. Is jouw soldaat één van hen, dan vind je hier extra informatie.


Canada

1.    www.cwgc.org

Canada maakt deel uit van het Commonwealth en daarom vind je gegevens over Canadese soldaten uit de Eerste Wereldoorlog ook terug op deze website. Voor een beschrijving, zie boven.
 
2.    www.collectionscanada.gc.ca

Op de website van de nationale archiefinstantie vind je een beperkte zoekmachine naar de persoonlijke dossiers van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat is een beknopt overzicht met een klein aantal gegevens. Met wat geluk kan je ook het document openen dat opgemaakt werd bij zijn rekrutering. Daarin kan je heel wat leuke informatie terugvinden, zoals zijn haarkleur of beroep. Neem ook eens een kijkje in het oorlogsdagboek van de eenheid waarin je soldaat diende.

3.    www.vac-acc.gc.ca

Bij de organisatie Veterans Affairs Canada hebben ze een ‘Canadian Virtual War Memorial’ gemaakt op de website. Via een eenvoudige zoekmachine kan je je soldaat opzoeken.


Australië

1.    www.naa.gov.au

Op de site van de National Archives van Australië kan je zoeken naar het dossier van je soldaat. Kijk op de homepage in de rechterbovenhoek en klik op ‘Recordsearch’. Je wordt doorgestuurd naar een pagina waar je onderaan een link is naar de database. Meestal zijn de dossiers nog niet gedigitaliseerd en krijg je slechts een bijzonder beperkt overzicht. Heb je toch geluk en is het dossier van je soldaat gedigitaliseerd dan vind je een schat aan informatie.

2.    www.awm.gov.au

Op de uitgebreide en uiterst nuttige website van het Australian War Memorial vind je verschillende biografische databanken waarin je naar je soldaat kan zoeken. Neem zeker een kijkje op de Roll of honor (document met alle namen van de Australische militaire oorlogslachtoffers), de First World War Embarkation Roll ( bevat details van ongeveer 330,000 Australische soldaten) en in de documenten van het Australische Rode Kruis (met ongeveer 32,000 dossiers van verwonde of vermiste Australische soldaten).

3.    www.cwgc.org

Australië maakt deel uit van het Commonwealth en daarom vind je gegevens over Australische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog ook terug op deze website. Voor een beschrijving, zie boven.Algemeen

We geven je ook een aantal nuttige bronnen mee die losstaan van de nationaliteit van je soldaat.

1. Heemkundige kring: De Roede van Harelbeke

In een heemkundige kring doen mensen onderzoek naar lokale geschiedenis. Misschien vind je wel wat bij de heemkundige kring van de gemeente.  Ook in het buitenland bestaan er veel heemkundige kringen, vaak onder de naam Historical Society. Steek je licht ook eens op bij de historical society van de gemeente waar je soldaat geboren werd.

Heemkring De Roede van Harelbeke
p.a. Fhilip Vannieuwenhuyze
Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

2. Online fora

Registreer en lanceer je met concrete vragen op een aantal fora over de Eerste Wereldoorlog. Laat je helpen door historici, amateur-historici en geïnteresseerden van verschillende achtergronden. Houd wel in gedachten dat iedereen informatie kan verspreiden via een forum en dat enige zin voor historische kritiek welkom is.
Een zeer nuttig en veelbezocht forum is www.forumeerstewereldoorlog.be .

3. www.1914-1918.net

The Long, Long Trail, The British Army of 1914-1918 is een site over de Britse militaire inspanningen tijdens Wereldoorlog I, gemaakt op maat van de onderzoeker. Je vindt er enkele onderzoektips en een overzicht van de bestaande bronnen, maar leert al snel dat veel archiefinformatie te betalen is. De grote waarde van de site zit in de hoeveelheid historische informatie over de verschillende eenheden van Commonwealthtroepen, de veldslagen of het leven van een soldaat. Je vindt er ook enkele oorlogsdagboeken.

4. De dienst bevolking

Iedere gemeente heeft een dienst bevolking die op haar beurt een dossier heeft van elke inwoner. Als je de geboorte- of laatste woonplaats van je soldaat kan achterhalen is het zeker de moeite om eens contact op te nemen met de bevolkingsdienst van die gemeente. Meestal vind je de contactgegevens op de website van de gemeente.

5. Google

Een willekeurige zoektocht op het internet mag je zeker niet overslaan. Veel militaire eenheden hebben een eigen site. Veel lokale onderzoekers publiceerden op het internet en via blogs en met wat geluk vind je bijzonder veel informatie via deze weg of ontmoet je mensen die je kunnen helpen.

 
Design by BYTES AND COM