FRNL

Home arrow Herinneringseducatie - scholen arrow Pedagogische projecten arrow Onderzoek het leven van een gesneuvelde soldaat

Onderzoek het leven van een gesneuvelde soldaat

PDF Afdrukken

Live and Remember

facebook-logo.jpgVertel het verhaal van een geallieerde soldaat uit de Tweede Wereldoorlog met een fanpagina op Facebook.

Met je fanpagina help je de herinnering aan de soldaten die ons land bevrijdden levendig te houden. Je vertelt het verhaal van de soldaat met foto’s, kaarten, filmpjes, getuigenissen, informatie uit archieven en het verslag van je eigen zoektocht.

Werk samen, word herinnerd
Via Facebook leg je contact met andere onderzoekers.
De gegevens die je verzamelt worden na het project opgeslagen door het Instituut voor Veteranen – NIOOO. Zo blijft jouw levensverhaal van de soldaat bewaard.

Meer Weten

________________________________________________________________________________

Te Jong...

Een pedagogisch project rond Wereldoorlog I

tropjeunes2.jpgDe Eerste Wereldoorlog, ze waren 20 jaar, soms iets ouder, soms iets jonger. Ze waren twintig jaar en al wat er van hen overblijft, is een naam en twee data gegraveerd in een grafsteen.

Wie waren ze eigenlijk? Waar kwamen ze vandaan? Hadden ze familie? Wat was hun beroep? Hadden ze hobby's en dromen?

Aan de leerkrachten geschiedenis, sociale wetenschappen, godsdienst of zedenleer, talen,... Aan iedere leraar van het lager of middelbaar onderwijs stellen we een pedagogisch project voor rond de Belgische militaire begraafplaatsen.

We gaan op zoek naar de denkbeelden van onze jongeren. Wat weten ze nog van die gruwelijke bladzijde uit de Belgische geschiedenis? Welke gevoelens roepen de militaire graven bij hen op? Zien ze een generatielink? Hoe zien zij hun plaats in de wereld van vandaag? Hebben ze een opdracht? Hoe vullen zij concepten als democratie, mensenrechten, oorlog en vrede, burgerzin en herinnering in?

We doen een beroep op je creativiteit!

trop_jeune_te_jong_pvr_low.jpg

Ze kunnen het leven van een overleden soldaat proberen te reconstrueren aan de hand van verschillende bronnen. Een historische onderzoekje dat ons aantoont dat de begrippen als vrijheid en democratie, nog niet zo lang geleden niet tot onze leefwereld behoorden.

Ze kunnen ook een opstel schrijven of een gedicht, een fotoreportage maken, een tekening, een filmpje,...ze kunnen hun indrukken omzetten in de expressievorm die hen het beste ligt.

Hoe u het project invult en of het met leerlingen uit het lager of het middelbaar onderwijs is...dit project kan niet anders dan tot vragen, verwondering en ontdekkingen leiden. Het zal onze jongeren ongetwijfeld een interesse bijbrengen in een periode uit onze geschiedenis die hen weinig bekend is, maar nog altijd het uitzicht van onze hedendaagse maatschappij beïnvloedt.

________________________________________________________________________________

 
Design by BYTES AND COM