FRNL

Home arrow Herinneringseducatie - scholen arrow Pedagogische instrumenten voor de Herinnering
PDF Afdrukken

Pedagogische Instrumenten voor de Herinnering

U kan onze instrumenten bestellen per email, ( Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken ) Gelieve het leveringsadres in uw mail te vermelden. De factuur wordt samen met uw bestelling opgestuurd.

‘Verzet in Europa 1922 - 1945’ : een boek dat de vele gezichten van het Verzet toont

cover_boek_resistance_300_dpi_nl.jpg

Het boek ‘Verzet in Europa 1922 - 1945’, uitgegeven onder de auspiciën van het Instituut voor Veteranen (met als auteurs Jean Cardoen en Ulrich Schneider) geeft een overzicht van het Verzet tegen het nazisme en het fascisme vόόr en tijdens de tweede Wereldoorlog in heel Europa: van de actie van de Forces Françaises Libres tot de ‘Affiche rouge’ in Frankrijk, van de ‘Faux journal Le Soir’ tot de ‘Réseau Comète’ in België, de pamfletten van Sophie Scholl tot de operatie Walkyrie in Duitsland, van de Slowaakse nationale opstand tot de algemene staking in Kopenhagen...

21 landen komen aan bod, met inbegrip van die landen waar het fascisme reeds de macht in handen had genomen zoals Italië, Spanje of Duitsland.

Het boek is uitzonderlijk vanwege de rijkheid en diversiteit van de gekozen foto’s.

Dit werk geeft de diversiteit weer van het Verzet: de diversiteit niet alleen qua acties, bewegingen en netwerken maar eveneens qua ideologieën en beweegredenen die ‘de strijd in de schaduw’ aansturen.

Dit boek is een ode aan de miljoenen mannen en vrouwen, die zich - over de ideologische grenzen heen - verzet hebben tegen de ontkenning van de mens en de stilte die werd opgelegd aan het menselijke denken.

Bestel het boek ‘Verzet in Europa 1922 - 1945‘ (336 bladzijden - 265 foto’s - teksten in 4 talen) per e-mail : Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken - Prijs : 20 € (portkosten niet inbegrepen)


Kaart concentratiekampen

KAART vd KAMPEN_NL.pngMeer dan 2.100 plaatsen zijn aangeduid, van Noord-Frankrijk tot Oekraïne: concentratiekampen, uitroeiingskampen, kommando’s, nazigevangenissen, transitkampen voor Joodse gevangenen, krijgsgevangenenkampen, heropvoedingskampen, enzovoort. Deze kaart van het Instituut is de meest volledige kaart van concentratiekampen en andere opsluitingsplaatsen van de nazi’s in Duitsland en Centraal-Europa.

Ben je leraar? Dan is deze kaart ideaal om te gebruiken tijdens uw lessen. Of wil je meer weten over de periode 40-45. Deze kaart toont met zijn rijkheid aan gegevens hoe het Derde Reich zich lokaal vertakte.

De kaart kost € 10 (+ verzendingskosten: € 4,00 voor België; € 4,50 voor Europa).

De kaart is in kleur gedrukt en meet 125 cm op 85 cm. Op de achterkant vind je een korte geschiedenis van de evolutie van de verschillende soorten kampen in 4 talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits).


Het boek ‘Congo aan den Yser’

boek-cover-cady.jpgGriet Brosens, historica bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO,  publiceert het boek ‘Congo aan den Yser’, een lijvig en rijkelijk geïllustreerd werk over de 32 Congolese soldaten van het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Groote Oorlog bracht Spahi’s, Zoeaven, Sikhs, Tirailleurs, Chinezen en andere koloniale volkeren naar West-Europa. Bij rondvraag door het leger in 1918 bleek dat er ook minstens 32 Congolese soldaten in Belgisch uniform hadden meegevochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. Balamba, Yoka, Soumbou, Manglunki,...illustere namen, oorlogsvrijwilligers. Wie waren ze? Hoe kwamen ze terecht in die rotte oorlog? Wat maakten ze mee? Van de wieg tot in het - voor velen - oorlogsgraf, België en de oorlog door Congolese ogen. Een boek op het kruispunt van de Belgische-, koloniale- en oorlogsgeschiedenis.

Het boek is uitgegeven bij Manteau en verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of rechtstreeks bij het Instituut voor Veteranen - NIOOO. De prijs bedraagt 22,50€ (en 4,00 € portkosten als we het u toesturen).


Het Boek 'Te Jong...'

trop_jeune_te_jong_pvr_low.jpgHet boek illustreert het project « Te Jong… » dat werkt rond de nagedachtenis van de gesneuvelde Belgische soldaten van de Eerste Wereldoorlog. In het boek tonen 500 leerlingen hoe zij omgaan met die Herinnering. Het boek is een hommage aan die jongens die veel te jong stierven, maar ook een mooi overzichtswerk voor leerkrachten die op zoek zijn naar nieuwe manieren om te werken rond de Groote Oorlog.

CD-rom
Bij aankoop van het boek ontvangt u gratis een cd-rom waarop u alle werkjes integraal kan bekijken.

Het boek (A4, 115p) kost € 10, verzendingskosten € 2,00. Het boek is tweetalig Frans-Nederlands, formaat A4 en is 115 pagina's dik.


Het Boek 'Voor Frieda'

frieda_nl.jpgVoor Frieda is de pakkende getuigenis van Felix Gutmacher, een overlevende van Auschwitz. Felix wordt opgepakt als jonge knaap en leert in de Dossin-kazerne een meisje kennen, Frieda. Ze worden verliefd op het eerste gezicht, maar hun liefde zal geen lang leven beschoren zijn. Het boekje is vlot leesbaar en toegankelijk geschreven. Ideaal voor jongeren vanaf 12 jaar.

Het boek is beschikbaar in het nederlands en het fransvoor de prijs van € 2.40  (verzendingskosten inbegrepen).

 1 exemplaar van Voor Frieda
 €2.40
 10 exemplaren van Voor Frieda's
 €14.00
 20 exemplaren van Voor Frieda's  €26.00
 30 exemplaren van Voor Frieda's
 €36.00
 

Button 'Live the future, remember the past'

live_the_future.jpgWil jij deze boodschap doorgeven, aarzel dan niet om er bij ons een aan te vragen voor slechts €2. Verzendingskosten inbegrepen. 
De rode driehoek

triangle_rouge_fr.jpgIn de concentratiekampen van Wereldoorlog II moesten de gevangenen die zich verzetten tegen het Nazisme een rode driehoek dragen op hun kledij.
De symboliek van die rode driehoek is opnieuw gebruikt in een nationale campagne. Vandaag is de drager van een rode driehoekpin een gesprekspartner voor gelijkheid, solidariteit, verdraagzaamheid en vrede. Hij of zij staat open voor een opbouwend gesprek dat ingaat tegen onverdraagzaamheid en racisme.

De prijs bedraagt € 1.5. Verzendingskosten inbegrepen.

 
Design by BYTES AND COM