FRNL

Bezoek


Volg ons


Bezoek ook


Steven Vandeput,
Minister van Defensie,
belast met AmbtenarenzakenKoninklijk Museum van het Leger
en de Krijgsgeschiedenis


Met de steun vanNieuws

Nieuw - Vanaf nu... is het Instituut voor Veteranen deel van het War Heritage Institute

banner_breve_600_nl.jpg
Om de krachten te bundelen groepeert het War Heritage Institute het Fort van Breendonk, het Instituut voor Veteranen - NIOOO, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Historische Pool van Defensie.

 

Het resultaat: een gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de Herinnering gaat van start...

War Heritage Institute

Ontdek de Mission Statement op www.warheritage.be

 

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) neemt de opdrachten terugbetaling van de medische kosten en sociale actie over

hziv_complet_pont.jpgHet Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers in haar huidige vorm houdt op te bestaan. Zo heeft de Belgisch federale overheid beslist.

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV), een federale overheidsinstelling die op vlak van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering dezelfde taken uitvoert als de ziekenfondsen, neemt de opdrachten terugbetaling van de medische kosten en sociale actie en de daarbij horende dienstverlening aan de rechthebbenden over.

Sinds de inwerkingtreding van de wet op 1 mei 2017 staat de HZIV voor u formeel klaar om de u vertrouwde dienstverlening verder te zetten.

Met andere woorden, de terugbetaling van medische en farmaceutische kosten en de sociale actie, waarop u recht heeft, blijven onverminderd en onveranderd doorlopen. Het enige dat voor u verandert is uw contactpunt (adres zie verder).

Lees meer...
 

Het War Heritage Institute gaat van start

0y3a5131.jpgTalrijke prominenten, vertegenwoordigers uit de erfgoedwereld en van de vaderlandslievende verenigingen hebben op maandag 8 mei 2017 de inhuldiging bijgewoond van het War Heritage Institute, de gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de herinnering. Steven Vandeput, minister van Defensie, heeft de missie en de structuur voorgesteld. Michel Jaupart, Directeur-generaal a.i. van de nieuwe instelling heeft op zijn beurt de concrete projecten op korte en middellange termijn toegelicht. Samen hebben ze het nieuwe logo van het War Heritage Institute onthuld.

Met het bundelen van vier bestaande structuren - namelijk het Fort van Breendonk, de missie Herinnering & Communicatie van het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Historische Pool van Defensie - in een enkele koepelorganisatie komt er een synergie tot stand tussen verschillende erfgoedactoren, die elk op hun terrein reeds hun belang, sterktes en expertise hebben bewezen. Met heel wat ambitieuze initiatieven in de steiger positioneert het War Heritage Institute zich zowel nationaal als internationaal als een sterke speler.
Lees meer...
 

Het War Heritage Institute op Tanks in Town

facebook_web_tanks_in_town_banner_600_nl2.jpgDe site Bastogne Barracks van het War Heritage Institute (WHI) heeft een rijke collectie aan pantservoertuigen. Het WHI neemt deel aan Tanks in Town met zes uitzonderlijke tanks.  een M22 Locust , een Sherman Vc ‘Firefly’, een Sherman HVSS,  een Jagdpanzer 38(t), een SturmGeschutz III AusF F/8 en een Renault UE 1937. Deze tanks, die (behalve de Renault) dateren uit de periode 1941 - 1944 zijn op zaterdag 2 september te bezichtigen op het terrein Bois Brulé. Zondag 3 september rijden de Sherman HVSS, de Sherman ‘Firefly’ en de Renault in de Historische Parade. Tanks in Town vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 in Bergen. 
www.tanksintown.be
 

Jonge Canadezen bezoeken herdenkingsplaatsen Groote Oorlog; het War Heritage Institute werkt hun programma uit

canada5.jpgIn samenwerking met de stichting ‘Encounters with Canada ‘ heeft de  Ambassade van België in Ottawa (Canada) een wedstrijd Flanders Fields georganiseerd. Heel wat jongeren zijn daar op ingegaan. Onder vorm van bij voorbeeld een gedicht, een kaart, een verhaal, een video, een stukje muziek hebben ze hun visie vertolkt op het bekende gedicht In Flanders Fields van John McCrae. Uit de bijna 200 inzendingen zijn 5 laureaten vanwege hun creatieve en persoonlijke aanpak gekozen voor een herdenkingsreis aan België.
Het War Heritage Institute heeft voor de jeugdige bezoekers een heel uitgebreid programma uitgewerkt. Van 23 tot 30 juli 2017 bezoeken ze onder meer het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendaele 1917, de site John McCrae, het monument Sint-Juliaan, de militaire begraafplaatsen van Tyne Cot, Houthulst en Langemark en de Memorial van Ploegsteert. Uiteraard maken ze ook de Last Post aan de Menenpoort in Ieper mee. Verder brengt hun tocht hen onder meer naar Vimy, de steden Brussel en Mons, het Fort van Loncin, het Fort van Breendonk. Dit project kadert in de evenementen ter Herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer...
 

Bezoek DOVO-Poelkapelle!

banner_dovo_17_08_01.jpgGeïnteresseerd in militaire geschiedenis en / of militair erfgoed. Wil je meer weten over hoe DOVO niet-ontplofte munitie, dat vaak dateert uit de Eerste Wereldoorlog, ontmantelt? Ga dan nu meteen naar www.warheritage.be/dovo. Ontdek het programma, de verschillende data en uren en de deelnemingsvoorwaarden en schrijf je tijdig in, want per bezoek worden de inschrijvingen 2 weken vooraf afgesloten. De plaatsen zijn beperkt.
 

Hoog bezoek aan War Heritage Institute tijdens de Herdenking Slag van Passendale

img_9361.jpgKoning Filip samen met Prins Charles en Steven Vandeput, minister van Defensie samen met Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering, hebben op maandag 31 juli 2017 met veel belangstelling de uitleg aanhoord over het authentieke Britse uniform van koning Albert I als erekolonel van het cavalerieregiment 5th Dragoon Guards. Zowel de minister als de minister-president hebben nog uitgebreid gepraat met de specialisten van DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie. Het War Heritage Institute heeft tijdens de Herdenking uitgepakt met heel wat toperfgoed.
Lees meer...
 

Herdenking van Passendale

De herdenking van Passendale vindt plaats van zaterdag 29 tot maandag 31 juli 2017. Op zaterdag en zondag stelt het War Heritage Institute uniek militair toperfgoed uit de Eerste Wereldoorlog tentoon. Zo kan je het authentiek Britse uniform zien van koning Albert 1 als erekolonel van het cavalerieregiment 5th Dragoon Guards. Niet te missen ….

 post_1_-_passchendaele_banner_web_nl.jpg

 

Heb je nu al zin om mee te doen op 21 juli 2017? Bekijk alvast reeds enkele foto’s van Peacekeeper 2016.

0y3a7792.jpg
Lees meer...
 

Bericht voor de bezoekers aan het Koninklijk Legermuseum te Brussel

Op dinsdag 18 juli 2017 is de Arcadezaal uitzonderlijk voor het publiek gesloten. Gelieve hiermee rekening te houden bij uw bezoek aan het museum. Het museum maakt deel uit van het War Heritage Institute.
 

Speel mee met Peacekeeper! Zin in Blind Man Pack ...? Of eerder zin in de klimtoren…?

blind2.jpg
Lees meer...
 

Peacekeeper komt er aan!

  1._banner_voor_posts_peacekeeper_is_back_nl_2017_800_x_600_px_72dpi.jpgwww.warveterans.be

 

 

 

Nationale Feestdag 21 juli 2017 - Ga zeker naar de stand van het War Heritage Institute

honden_mitraiileurkar__belgisch_leger_1917.jpgOp de stand nr 23 van het War Heritage Institute in het Warandepark te Brussel valt heel wat te beleven. Je leert er heel wat over de Eerste Wereldoorlog, de Dienst Oorlogsgraven en Dovo, de ontmijningsdienst van Defensie. Er zijn heel wat collectiestukken uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Zo krijg je een idee over wat de Belgische troepen zoal gebruikten tijdens de loopgravenoorlog in West-Vlaanderen en aan het oostfront in het Keizerlijk Rusland.
 

Speel mee met Peacekeeper en win een leuke prijs

bol_peacekeeper__warheritage_2017.pngOp 21 juli 2017 is het Nationale Feestdag en …. Feest in de Warande. Peacekeeper, het avontuurlijke spel van het War Heritage Institute (WHI), is weer van de partij!  

 
Speel mee en beleef hoe Defensie zijn militairen traint vooraleer op vredesmissie naar het buitenland te vertrekken.
 Kom naar stand nr 22 van het WHI. Het avontuur begint al bij je inschrijving.  Met een marsbevel in de hand en een camouflagepet op het hoofd ga je op missie. Uit een heleboel animaties van Defensie kies je 7 uit te voeren opdrachten!


Je beloning
Heb je het hele parcours afgelegd? Bij de finish krijg je een diploma ‘Peacekeeper Veteraan’ en een helm … en doe je mee aan een tombola.  


Win één van de leuke prijzen.
Peacekeeper sluit de spannende dag af met een tombola. Ben je tussen 8 en 12 jaar. Win dan één van de twee vluchten in een militaire helikopter. Ben je tussen 13 en 16 jaar. Win dan één van de twee smartphones Samsung Galaxy J3. Ben je één van de winnaars? Dan brengt Peacekeeper je snel per SMS op de hoogte!

                                     
Dus afspraak op 21 juli 2017 tussen 10 en 19 uur!
Schrijf in aan stand nr 22 - War Heritage Institute
Coudenberg - 1000


Ga ook naar de stand van het War Heritage Institute
Op de stand nr 23 van het War Heritage Institute in het Warandepark valt heel wat te beleven. Je leert er heel wat over de Eerste Wereldoorlog, de Dienst Oorlogsgraven en Dovo, de ontmijningsdienst van Defensie. Er zijn heel wat collectiestukken uit de Eerste Wereldoorlog te bekijken. Zo krijg je een idee over wat de Belgische troepen zoal gebruikten tijdens de loopgravenoorlog in West-Vlaanderen en aan het oostfront in het Keizerlijk Rusland.

 

Simone Veil, een grote dame is niet meer

simone_veil.jpgNaar aanleiding van haar overlijden op 30 juni 2017 betuigt het War Heritage Institute zijn eerbetoon aan Simone Veil. Haar levensloop is bijzonder. Als overlever van de hel van Auschwitz en als voorvechtster van de mensenrechten heeft ze tijdens haar leven een bijzonder parcours afgelegd. Als jong meisje belandde ze in maart 1944 in de kampen van Auschwitz. Na een jaar, in mei 1945, keerde ze terug naar Frankrijk en vanaf dan heeft ze met hard werken haar leven verder uitgebouwd. Als ambtenaar bij het ministerie van Justitie, als minister van onder meer Gezondheid en als Eerste Voorzitter van het Europese Parlement heeft ze zich met veel energie ingezet voor de mensenrechten. Ze hoorde ongetwijfeld bij het soort overlevers bij wie de catastrofe van de Shoah een ongelooflijke hoeveelheid energie vrijmaakte" aldus de beroemde nazi-jager Serge Klarsfeld.
 

Het War Heritage Institute opent zijn eerste tentoonstelling ‘Dieppe: een raid herdacht’

banner_dieppe_nl_-_600.jpg

Nu vrijdag 23 juni 2017 opent het War Heritage Institute zijn eerste tijdelijke tentoonstelling ‘Dieppe: een raid herdacht’ in aanwezigheid van talrijke vooraanstaanden. Deze tentoonstelling focust op de 75e verjaardag van operatie-Jubilee, een weinig gekende periode uit de Tweede Wereldoorlog. Kom vlug met je familie een kijkje nemen in het Koninklijk Legermuseum in Brussel. Dat kan vanaf zaterdag 24 juni 2017.

99 unieke collectiestukken en documenten uit de verzamelingen van het Koninklijk Legermuseum (Brussel), van de stad Dieppe, van verenigingen uit Dieppe of van privéverzamelaars illustreren het verloop van operatie-Jubilee. Vier zones belichten de aanval: de historische context met de belangrijkste militaire actoren, het Belgische aandeel in operatie-Jubilee, de oorlog in de pers en de herdenkingsopdracht. De tentoonstelling vertelt de raid ook aan de hand van stripverhalen, met het werk van Wallace en Stéphan Agosto. Ook de jongste bezoekertjes komen aan bod: twee spelparcours en een spelmodule zijn speciaal voor hen uitgewerkt.

 

Bezoek DOVO-Poelkapelle op 7 juli 2017

banner_dovo.jpg

 

 

Ben je lid van een historische vereniging of houder van een lerarenkaart? Heb je zin in een bezoek aan de ontmijningsdienst van Defensie?

Ga dan nu meteen naar www.warheritage.be/dovo .

Ontdek het programma en de deelnemingsvoorwaarden en schrijf je vlug in. De plaatsen zijn beperkt. 

Inschrijven kan tot en met 23 juni 2017.

 

Herdenking Mijnenslag Mesen - Wijtschate

battle_of_messines_-_map.jpgVandaag - 7 juni 2017 -  is het 100 jaar geleden dat de Mijnenslag Mesen - Wijtschate plaatsvond. De hele dag staat in het teken van de Herdenking van dit belangrijk historisch gebeuren. De toen betrokken landen - Australië, Ierland en Noord-Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk - organiseren samen met de gemeentebesturen Heuvelland, Mesen en Comines - Warneton de hele dag door ceremonieën op verschillende locaties. Prins William vertegenwoordigt Groot-Brittannië.

Tijdens de Mijnenslag op 7 juni 1917 lieten de geallieerden 19 mijnen ontploffen onder de heuvelrug rond Mesen - Wijtschate. Met als resultaat een enorme kunstmatige aardbeving met een voor die tijd ongekende impact waarbij de Duitse linies hard werden getroffen. De geallieerden zorgden op die manier voor een doorbraak in de impasse waarin de Eerste Wereldoorlog was terecht gekomen.
 

 

Het War Heritage Institute herdenkt D-Day

dday.jpgOp 6 juni 1944 vindt een evenement plaats dat een ommekeer in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa zal betekenen: D-Day of de “Landing in Normandië”.

De Westerse geallieerden organiseren een maritieme landing ondersteund door hevige bombardementen vanuit de lucht of vanop zee en door geparachuteerde luchttroepen. Doelstelling: een nieuw front openen om te trachten een einde te stellen aan de Duitse bezetting van Europa. In de loop van de nacht worden drie divisies gedropt en bij het ochtendgloren zetten 156.000 geallieerde soldaten voet op de 5 Normandische stranden die voor deze operatie werden geselecteerd. Ze moeten het opnemen tegen de 40.000 ingegraven Duitse soldaten die de sector verdedigen. Het succes van de operatie heeft een prijs: meer dan 4.400 geallieerde strijders geven hun leven om een bruggenhoofd te creëren van waaruit in de loop van de volgende maanden Frankrijk, België en Nederland zullen worden bevrijd, om daarna richting Duitsland op te trekken. Aan Duitse zijde sterven tussen 5.000 en 9.000 soldaten. In de twee weken na de landing betalen de Geallieerden een zware tol (meer dan 40.000 militaire slachtoffers) om 10 km op te rukken, want het verzet is hevig.

Vandaag herdenkt het War Heritage Institute alle burgerlijke en militaire slachtoffers. Ze hebben op deze fatale dag en in de loop van de daaropvolgende weken en maanden hun leven gegeven om de democratie, de vrede en de vrijheid in Europa en in de wereld tegen de nazi-barbarij te verdedigen.

Lees meer...
 

Het Erfgoeddag-weekend in Gunfire: een overdonderend succes!

gunfire_erfgoeddag_61.jpgDe geschiedenis van de militaire zorg en de reconstitutiegroepen heeft meer dan 3.000 bezoekers gelokt! Ze hebben genoten van de 70 liter soep die gekookt werd in een heuse artillerieveldkeuken (Mod 1903)!

Alvast hartelijk dank aan ieder die heeft deelgenomen !
Lees meer...
 

Ceremonie Yom Hashoah 2017

0y3a4732.jpgOp maandag 24 april 2017 heeft de ceremonie plaats gevonden ter ere van de 74ste verjaardag van de Opstand in het Getto van Warschau en van het stoppen van het XXste treinkonvooi. In de nabijheid van de Memoriaal van de Joodse Martelaren uit België te Anderlecht zijn de namen voorgelezen van de Joodse verzetsstrijders.

Onder de aanwezigen bevonden zich onder meer het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België, het Forum der Joodse Organisaties evenals het Instituut voor Veteranen.

 

©Jérusalem Piérard 

Lees meer...
 

Veteranendag 7 april 2017

0y3a4586.jpgDe jaarlijkse ceremonie rond het graf van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom te Brussel is een teken van hulde aan alle Belgische overleden militairen die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen bij humanitaire en vredesoperaties.Tijdens deze plechtigheid hebben onder meer de Chef van Defensie generaal Marc Compernol en Minister van Defensie Steven Vandeput bloemen neergelegd. Ook het Instituut voor Veteranen heeft de Veteranen geëerd met een krans. Trouw aan de herinnering aan hun dierbaren en hun kameraden zijn ook de families van de gesneuvelden en de vaderlandslievende verenigingen talrijk aanwezig.

Veteranendag is een dag van herdenking en erkenning voor onze Belgische veteranen. Deze datum is in 1998 gekozen ter herdenking van de 10 Belgische militairen die in 1994 op deze dag te Kigali brutaal werden vermoord. 30.000 mannen en vrouwen hebben de voorbije jaren deelgenomen aan operaties in het buitenland om mensen in nood bij te staan en de vrede te bewaren.

 

©Angelo MAIRA WARVETERANS.BE

Lees meer...
 

Op 7 april 2017 is het Veteranendag!

banner_veteransday_2017_nl_600_x_470_px.jpg

Op deze dag eren we de vele Veteranen die sinds 1960 deelgenomen hebben aan operaties in het buitenland om mensen in nood bij te staan en de vrede te bewaren. www.supportourveterans.be

www.supportourveterans.be

 

De treurige reeks gaat verder: nu aanslag in Sint-Petersburg.

sint-petersburg.jpg 3 april 2017 namiddag, een bom ontploft in een metro in Sint-Petersburg ….14 doden en 45 gewonden. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog bijkomende bommeldingen. De terreur houdt niet op.

Het Instituut voor Veteranen betuigt haar diepste medeleven aan alle slachtoffers en familieleden van deze zwaar getroffen stad.

Het Instituut blijft bij haar overtuiging: we moeten onze waarden - vrede, vrijheid, solidariteit en democratie - met kracht verdedigen. Trouw aan de erfenis van de oud-strijders die hebben gevochten zodat we vandaag kunnen leven in een vrije, democratische en vredige maatschappij.

 
Onze archieven
Design by BYTES AND COM