FRNL

Bezoek


Volg ons


Bezoek ook


Steven Vandeput,
Minister van Defensie,
belast met AmbtenarenzakenKoninklijk Museum van het Leger
en de Krijgsgeschiedenis

Nieuws

Het Instituut tijdens het ANPI Congres in Italië

_1__anpi_rimini_13_mai_2016_073.jpgVan 12 tot 15 mei 2016 was het instituut aanwezig in het congrescentrum van Rimini ter gelegenheid van het 16de Congres van ANPI (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia) met de tentoonstelling ‘verzet in Europa’.
Het doel van ANPI (de vereniging van Italiaanse partizanen en sympathisanten) is de valorisatie van het historische belang van de strijd van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De tentoonstelling evenals de stand van het instituut kon rekenen op een grote belangstelling met een bijzondere interesse voor het boek ‘Verzet in Europa 1922 - 1945’ evenals voor de kaart van de concentratiekampen.
Michel Jaupart heeft een toespraak gehouden over de het belang van de Herinnering op het Congres. De Italiaanse staatstelevisie heeft Jean Cardoen geinterwiewd over de tentoonstelling en het verzet in Europa.
Lees meer...
 

School Bovenbouw Sint-Gertrudis uit Landen naar Berlijn

_1_0y3a8842.jpgBegin mei 2016 is het Instituut voor Veteranen naar Berlijn gegaan met 60 jongeren van de school Bovenbouw Sint-Gertrudis te Landen. Een van de bijzonderheden aan deze driedaagse herinneringsreis is de combinatie van herdenking met kunst en cultuur. De reis is gestart met een bezoek aan de Reichstag waar het democratische Duitsland veranderde in een totalitaire staat. Een bezoek aan het DDR museum en de GedachnisKirche heeft zicht gebracht op de nasleep van de oorlog die voor Europa en Berlijn in het bijzonder nog generaties zou nazinderen. Door de samenwerking via Memory Lab van het Instituut en het Memoriaal van Ravensbrück hebben deze jongeren een bijzonder bezoek aan Ravensbrück kunnen meemaken. Matthias Heyl, hoofd van de educatieve dienst van het Memoriaal heeft de groep gegidst doorheen het kamp met aandacht voor de verhalen van daders en slachtoffers. Deze rondleiding is afgesloten met een hedendaagse herdenking aan het meer. Een geslaagde herinneringsreis die de blik van de jongeren op Herinnering verruimt!
Lees meer...
 

8 mei, Dag van de Democratie

20160508-img_0091_malek_azoug_1.jpgOp 8 mei 2016, Dag van de Democratie, heeft Defensie een ceremonie gehouden aan de Congreskolom te Brussel ter ere van de Dag van de Democratie. Het Instituut voor Veteranen heeft eveneens een bloemenkrans neergelegd. Verschillende prominenten en vaderlandslievende verenigingen woonden de plechtigheid bij.

8 mei 1945 is een historische datum: het betekent de overwinning van de geallieerden op nazi-Duitsland en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Foto’s:  Malek Azoug
Lees meer...
 

Instituut gesloten op vrijdag 6 mei 2016

Naar aanleiding van Hemelvaart op donderdag 5 mei 2016 maakt het Instituut de brug op vrijdag 6 mei 2016. De kantoren van het Instituut zijn op deze dag gesloten.  Maandag 9 mei 2016 is het Instituut terug open.
 

Inwijding van de ‘Pavés de la Mémoire’ in Luik

0y3a8312.jpg
Op 22 april 2016 heeft in Luik de inwijding plaatsgevonden van de eerste drie ‘Pavés de la Mémoire’. De vereniging Mémoire de la Shoah heeft deze ceremonie georganiseerd ter ere van de Joodse Luikenaars, die tijdens de Tweede Oorlog werden gedeporteerd. Het Instituut voor Veteranen was aanwezig.

Deze drie ‘Tegels’ eren de gebroeders Albert en Marcel Bulka en Alec Bergman. Ze maakten deel uit van ‘Les enfants d’Izieu’, een zogezegde vakantiekolonie in Ain in Frankrijk. Op 6 april 1944 heeft de SS 44 kinderen en 7 volwassen die in het vakantiehuis verbleven naar Auschwitz overgebracht, waar ze vergast werden. Alec wist aan dit lot te ontkomen, Albert en Marcel niet.

Een van deze ‘Tegels’ is geplaatst aan de rue Gretry 229, het huis waar Alec - vandaag 85 jaar - opgroeide.
 

Plechtige inhuldiging van de nieuwe crypte en herbegrafenis van 18 onbekende soldaten

img_8219.jpgcopyright Jérusalem Piérard
 

Veteranendag 7 april 2016 - De ceremonie aan de Congreskolom in Brussel

12916791_10154075454657744_4052143151844060654_o.jpg© Patrick Brion
Lees meer...
 

Nieuw: de Rwanda-Veteranen aan het woord

inig-site-cover_voor_breve_-nl.jpg
‘Velddagboek. Getuigenissen van Veteranen in Rwanda’ is uit! In deze nieuwe documentaire van het Instituut voor Veteranen vertellen de Rwanda-veteranen over hoe ze hun missie in Rwanda hebben beleefd. De dvd met brochure kost 9,90 €. Geïnteresseerd? Bestel via e-mail bij  Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  of ga naar www.supportourveterans.be
 

Heb je al een Support our Veterans-pin?

logovet.jpgBetuig je sympathie voor de veteranen en bestel vlug je gratis pin. Stuur een e-mail naar  Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  of bestel via www.supportourveterans.be
 

Veteranendag 2016 komt eraan

image004_-_cover_nl.jpgOp 7 april 2016 is het Veteranendag! Ontdek meer nieuws over deze dag. Ontdek de nieuwe documentaire ‘Velddagboek. Getuigenissen van Veteranen in Rwanda’. Bezoek www.supportourveterans.be
 

The Train of 1000 to Auschwitz - Birkenau; May 2015

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg
train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg

From September 1, 2015 till June 30, 2015 the Institute for Veterans and Victims of War, the FIR and the Auschwitz Foundation - Remembrance of Auschwitz organize an educational project on the Holocaust and Remembrance. The 5 day-trip from Brussels to Auschwitz, with 1000 youngsters and a visit to the concentration- and extermination camps of Auschwitz-Birkenau is the highlight. For this trip a special train has been organized: The Train of 1000.

The Train of 1000 unites 1000 European youngsters coming from some 10 countries: Auschwitz is a shared past. The many victims, who then have been sent to Auschwitz, came from several European countries. On the occasion of this journey of remembrance the youngsters coming from several European countries are confronted today with the reality of one of the greatest tragedies in history.

The Train of 1000 is jointly organised by the Belgian National Institute for Veterans and Victims of War, the Auschwitz Foundation - Remembrance of Auschwitz and the FIR- International Federation of Resistance Fighters at the occasion of the 70ste anniversary of the liberation of the camps and the victory over Nazism.

Lees meer.

 

De Trein der 1000 naar Auschwitz - Birkenau; mei 2015

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg
train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg

De Trein der 1000 verenigt 1000 Europese jongeren uit een 10-tal landen: Auschwitz is een gedeeld verleden. De vele slachtoffers die toen naar Auschwitz werder gestuurd, kwamen uit meerdere Europese landen. Met deze herinneringsreis vandaag ervaren jongeren uit meerdere Europese landen samen ‘op bijna tastbare wijze’ een van de grootste tragedies uit onze geschiedenis.

De Trein der 1000 is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen, de Stichting Auschwitz - vzw Auschwitz in Gedachtenis en de FIR - Internationale Federatie van de Weerstand in het kader van de 70ste verjaardag van de bevrijding van de kampen en de overwinning op het nazisme.

Meer Weten

 

Oekraïne solidair met België

06b03e37-fbd1-4ca5-8a19-c2217f792003_-_oekraine.png
Met groot verdriet hebben we kennis genomen van de tragische gebeurtenissen die op 22 maart 2016 de luchthaven van Zaventem en de metro van Brussel hebben getroffen. Bij dit droevige moment kan u rekenen op ons medeleven en steun. De voltallige ploeg van het Ukraine Crisis Media Center betuigt u haar innige deelneming.
 

De aanslagen in Brussel

bxl.jpgOp dinsdag 22 maart 2016 is Brussel opgeschrikt door 2 verwoestende terreuraanslagen. Onze eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers, doden en gekwetsten en hun families en vrienden. Het Instituut voor Veteranen betuigt hen haar diepste medeleven.

Extremisme en haat liggen aan de basis van dit geweld dat we op deze droeve dag meemaken. Deze aanslagen gaan in tegen alle waarden van de democratische samenlevingen. Dit gebeuren toont nogmaals aan dat we onze waarden - vrijheid, vrede, verdraagzaamheid, democratie - moeten blijven verdedigen.

Het Instituut voor Veteranen zal meer dan ooit deze waarden - haar kernwaarden trouwens - uitdragen en verspreiden via haar herinneringsinitiatieven.

 

Brusselse scholen op herinneringsbezoek in de Westhoek

bayernwald.jpg
Op dinsdag 8 maart 2016 hebben het Instituut voor Veteranen en twee Brusselse scholen de Westhoek bezocht. Het programma: een bezoek aan Bayernwald, een Duits loopgravenstelsel met uitzicht op Ieper en het Memorial Museum Passchendaele voor een mooi overzicht van de Derde Slag bij Ieper. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met het Franstalig Parlement van Brussel.

 

Mars van Namur Battlefield and Kids 

nbk.jpg
Dit jaar zullen er nog enkele herdenkingsactiviteiten plaatsvinden voor de Oorlog van 14-18 in de provincie Namen.
In april 2016 komt de NBK - Namur Battlefield and Kids terug.  Net als in 2014 hebben de Provincie Namen en Defensie de handen in elkaar geslagen voor de organisatie van een herdenkingsmars op het slagveld, bedoeld voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs uit de provincie Namen. De mars vindt plaats van 25 tot 29 april 2016. Zo een tocht heeft iets extra in vergelijking met een traditionele ceremonie. Bij het zien van de bijzondere overblijfselen van de verdedigingsposities kunnen de jongeren zich een voorstelling maken van het slagveld van 1914 in Namen en begrijpen waarom deze forten werden opgetrokken.
 
Daarnaast is er voor deze tweede editie een dag voorzien voor het grote publiek. Zo kan u op woensdag 27 april 2016, in gezinsverband of in groep, de Versterkte Positie van Namen en de ruïnes ontdekken.
 

 

 

Trein der 1000: epiloog

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg
De herinneringsreis in mei 2015 met de Trein der 1000 is achter de rug. De jongeren hebben heel wat indrukken opgedaan in Auschwitz - Birkenau. Nu is het tijd om deze indrukken te verwerken.
De Trein der 1000 is niet alleen een confrontatie met het verleden. Het is ook een moment om stil te staan bij de extremismen, de xenofobie en de uitsluiting die ook vandaag onze maatschappij kleuren. Het is een afspraak met de eigen rol in de samenleving.
Net zoals tijdens de voorbereidingen op de reis reflecteren de jongeren - na de reis - in klasverband samen met hun leraar of lerares. Elke school doet dat op haar manier.
 

Kom naar de studiedag ‘De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?’

logo-100-jaar-woi-nederlands-300x258.jpg
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw organiseert op dinsdag 26 april 2016 in Brussel de studiedag ‘De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna!?’
Heel wat mensen uit de erfgoedsector en het onderwijs kijken vooruit en stellen zich de vraag: wat kunnen we de komende twee jaar nog doen rond de Eerste Wereldoorlog? Zijn er nieuwe thema’s die we kunnen aansnijden of invalshoeken die we kunnen hanteren en vooral: wat na 2018? En hoe zorgen we ervoor dat alle inzet na 2018 ook duurzaam wordt verankerd?  Ook onderzoekers zijn met deze vragen bezig.

 

Tijdens deze studiedag krijgt u in de ochtend de stand van het laatste onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog in België. In de namiddag is er tijd om tijdens verschillende workshops te reflecteren over de samenwerking tussen onderwijs, erfgoed en academisch onderzoek en de pertinente vraag hoe deze resultaten na 2018 gevaloriseerd gaan worden. Het Instituut voor Veteranen modereert samen met In Flanders Fields Museum / Universiteit Antwerpen de Workshop 5 ‘België en de wereld’.
Wil je meer info? Wil je je inschrijven? Ga dan naar www.faronet.be/kalender/de-eerste-wereldoorlog-in-2018-en-daarna

 

 

 

 

John, the bear: een « Veteraan »-pluche beer

2016-01-29_12.40.30_-_bear.jpg
Het assortiment gadgets van het Instituut voor Veteranen is uitgebreid met John, the bear, een ... “Veteraan”-pluche beer. Heel leuk voor de Veteranen van Defensie en sympathisanten met jonge kids. Het beertje is 20 cm groot en draagt een T-shirt met het logo “Support our Veterans”.
 

De Dienst Oorlogsgraven op missie in Australië

12516532_10207233647932903_1678193949_n.jpg
Op uitnodiging (en op kosten) van de Australische autoriteiten heeft de Dienst Oorlogsgraven van het  Instituut voor Veteranen tijdens het najaar 2015 in enkele steden in Australië - waaronder Perth - conferenties gehouden over hoe in België oorlogsgraven onderhouden worden.  Het Australische Parlement, de Darling Range Sports College in Forrestfield (West-Australië) en diverse veteranenverenigingen weten de uitleg van de Dienst Oorlogsgraven erg op prijs te stellen. Australië en België hebben immers een gedeeld oorlogsverleden: de Australische Imperiale Strijdkrachten vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog mee aan het Westelijk Front, zoals in  Passendale, Polygon Wood, .... Onder meer senator Sterle, brigadegeneraal b.d. Appleton, directeur van The Office of Australian War Graves, Dr Brendon Nelson, directeur van de Australian War Memorial hebben Didier Pontzeele van het Instituut met open armen ontvangen.
Lees meer...
 

De Royal Antwerp Football Club nodigt de Veteranen uit

footimg_0278.jpg
De Royal Antwerp Football Club is de veteranen heel genegen. Zo zijn er heel heel wat ex-militairen onder hun supporters en medewerkers. De kazerne van Brasschaat is naast de deur. En in deze moeilijke tijden van terreurdreiging wil de club blijk geven van waardering voor hun werk en inzet. Op zaterdag 30 januari 2016 hebben de veteranen en militairen op uitnodiging van de club de voetbalwedstrijd Royal Antwerp FC tegen KSK Heist kunnen bijwonen. Mooie match met 2 - 0 voor Antwerp - Heist. De aanwezige veteranen en militairen hebben ervan genoten. Het Instituut voor Veteranen dankt de club voor deze blijk van erkenning!

Lees meer...
 

De Minister van Defensie bezoekt Auschwitz met een honderdtal jongeren en het Instituut voor Veteranen

2malek_azoug.jpg
Samen met een 100-tal leerlingen uit 12 Belgische scholen bezocht Steven Vandeput op donderdag 28 januari 2016 het concentratie- en uitroeiingskamp in Auschwitz - Birkenau.
De Minister van Defensie hecht veel belang aan Herinnering: “Ik vind het enorm belangrijk dat Defensie participeert aan de Herinnering bij jonge mensen. Want het is onze taak vandaag om de generaties die na ons komen, bekend te maken met de overlevering van de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. De indrukken die jonge mensen opdoen tijdens dit bezoek zijn ervaringen die ze de rest van hun leven zullen meedragen.”  Deze herinneringsreis is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen en Defensie.
Photos: Malèk Azoug
Lees meer...
 

Herinneringsreis Auschwitz voor scholen

20160128-img_0478malek_azoug.jpg
Op donderdag 28 januari 2016 was het dan zo ver. Een 100-tal leerlingen uit 12 Belgische scholen bezochten het concentratie- en uitroeiingskamp in Auschwitz - Birkenau. Ze hebben met eigen ogen de plaats kunnen zien waar 1,1 miljoen gedeporteerden op industriële schaal werden gedood. Pol Sobol is met de jongeren meegereisd. Hij overleefde Auschwitz en vertelt de jongeren wat hij, toen hij hun leeftijd had, in het kamp doorstond. De herinneringsreis is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Veteranen en Defensie.
Photos: Malèk Azoug 
Lees meer...
 

Aanpassing openingsuren sociale permanenties

Ook in februari 2016 worden de openingsuren van sommige sociale permanenties aangepast. Raadpleeg Sociale permanenties en kijk op welke moment de zitdag in uw streek plaatsvindt
 

George E. Spittael overleden

george_e_spittael.jpg
George E. Spittael is op 19 januari 2016 op 91-jarige leeftijd overleden in Eeklo. George heeft een indrukwekkend leven achter zich. Hij was oorlogsvrijwilliger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna ontwikkelde hij zich tot een specialist in het terugvinden van oorlogsgraven, voornamelijk van de gesneuvelde Canadese soldaten. Hij kreeg tal van eretekens niet alleen in België - hij was onder meer Ridder in de Leopoldsorde - maar ook in Canada, waar hij de Meritorious Service Medal ontving. Zijn collectie met  foto’s, brieven, kentekens en badges van Canadese regimenten is te bezichtigen in het National Airforce Museum in Trenton (tussen Ottawa en Toronto).

 


 

Herinneringsreis naar Auschwitz

jongerenin_jeunesa_auschwitzweb.jpg
Op donderdag 28 januari 2016 gaan een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs naar Auschwitz. Steven Vandeput, Minister van Defensie, maakt deze herinneringsreis samen met de jongeren en het Instituut voor Veteranen. Het Instituut voor Veteranen organiseert jaarlijks deze reis in samenwerking met Defensie.

 


 

Brusselse scholen bezoeken Breendonk en Kazerne Dossin

breendonnk_5.jpg
Naar aanleiding van de Dagen van het Burgerschap organiseert het Franstalig Brussels Parlement jaarlijks een reeks herinneringsbezoeken aan het Fort van Breendonk en Kazerne Dossin.
Tussen 7 januari en 26 februari 2016 vinden er 15 bezoeken plaats waaraan 19 Franstalige scholen uit Brussel deelnemen. Het Atheneum uit Ganshoren komt als eerste aan de beurt.

 

Bekijk de agenda van het Instituut voor Veteranen

breveagendanl.jpgZin in een bezoek aan een tentoonstelling van het Instituut? Geïnteresseerd in één van de initiatieven van / of in samenwerking met het Instituut?  Meer info over het waar en het wanneer vind je in de agenda. Klik hier.

 

Beste Wensen

nieuwjaarskaart_.jpg
 

Bestel de kalender 2016 ‘De Trein der 1000’!

breve_trein_der_1000_.jpgDe nieuwe kalender van het Instituut voor Veteranen is er! In het voorbije jaar gingen 1000 jongeren uit verschillende Europese landen met de Trein der 1000 op herinneringsreis naar Auschwitz - Birkenau.  Daar hebben de jongeren de plaats van de gruwel kunnen aanschouwen.
 

Met Peacekeeper in de helikopter

peacekeeper14-12.jpgInnah,10 jaar, en Jules, 9 jaar, hebben een helikoptervlucht gewonnen tijdens het avontuurlijke spel Peacekeeper dat plaats vond op 21 juli 2015. Begin december 2015 was het zover. Op de militaire basis in Koksijde wachtte de Seaking hen op. De reactie van Innah over de opwindende vlucht: “Ik bedank jullie van harte. Ik heb er echt van genoten. Hoe leuk de wereld te zien vanuit een helikopter.... Ik ben echt blij gekozen te zijn. ECHT bedankt voor alles!!! Dat is dan 9,5 op 10.”
Lees meer...
 

Louis Meert, 100 jaar

thumb.jpgLouis Meert werd onlangs, op 5 juni 2015, 100 jaar. Louis is één van de nog levende oud-strijders die de 18-daagse veldtocht in 1940 hebben meegemaakt.

Hij werd eveneens krijgsgevangen genomen. De gemeente Ternat, de Oudstrijdersbond Ternat, Defensie en het Instituut voor Veteranen hebben Louis op zondag 19 juli 2015 in de bloemetjes gezet. Na het Te Deum volgde een receptie in het gemeentehuis van Ternat.

Het Instituut heeft Louis geëerd met een oorkonde om de nationale erkentelijkheid uit te drukken voor zijn inzet en engagement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer...
 

Koning Filip ontmoet de jongeren bij hun vertrek met de Trein der 1000

train_1000_sans_cadre_copie_-_versie_2015.jpg1000 jongeren vertrekken op 5 mei 2015 met de Trein der 1000 op herinneringsreis naar Auschwitz - Birkenau in het bijzijn van Koning Filip en tal van prominenten. Deze reis vormt het hoogtepunt van een educatief leertraject van een jaar rond de Holocaust en Herinnering.

Lees meer...
 
Onze archieven
Design by BYTES AND COM