War Heritage Institute

Coronavirus: De tips van het WHI voor lessen zonder school

De scholen zijn door het coronavirus voor onbepaalde tijd gesloten. Hieronder enkele tips om uw kinderen thuis bezig te houden.

Het is net wanneer we met een probleem worden geconfronteerd dat we leren hoe er een mouw aan te passen. Het coronavirus dat ons land nu in zijn greep heeft, is misschien een goede gelegenheid om te observeren en de nieuwsgierigheid aan te scherpen. Lesgeven is zonder twijfel een echt beroep, maar opvoeden is een zaak voor iedereen: leren kan ook buiten de schoolmuren.

Bij u thuis zullen lectuur, Netflix, gezelschaps- en videospelletjes, bakplezier en andere knutselactiviteiten zeker aan bod komen. De verveling zal ook wel de kop opsteken, maar laat dat nu net een voordeel zijn: verveling biedt een uitstekende kans om de verbeelding wakker te schudden. Cultuur is eveneens aan de orde, zeker met de pedagogische dossiers van het War Heritage Institute. Onze educatieve dienst heeft alles in huis om u te helpen. Bereid uw kinderen nu al voor op een bezoekje aan het Museum zodra dat de deuren weer geopend zal hebben. Volg de gids…


Leven en dood in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog

Aan de hand van officiële documenten, privéarchieven, persoonlijke souvenirs en foto’s ontdekt u samen met uw kinderen hoe het leven van de soldaten in de Belgische loopgraven verliep.

Download het dossier

Propaganda

Propaganda wordt vaak met de totalitaire regimes van het interbellum geassocieerd, maar is eigenlijk veel ouder. Om een vastere greep op de samenleving te krijgen, maakten farao's en keizers uit de oudheid er reeds gebruik van. Propaganda wordt zowel door dictaturen als door democratieën aangewend. Dit dossier geeft een overzicht van de evolutie van propaganda door de eeuwen en vestigt de aandacht op de verschillende kanalen waardoor ze in ons dagelijkse leven binnensluipt. Een hedendaagse realiteit om in familieverband uit te diepen.

Download het dossier

Als stenen konden spreken

Dit dossier biedt uw kinderen de kans om de talrijke militaire en burgermonumenten uit uw omgeving voor het eerst of opnieuw te bekijken. Ontdek samen de geschiedenis van die monumenten, analyseer hun betekenis, hun symboliek en hun eventuele boodschap. Een ideale manier om uw kinderen vertrouwd te maken met het lokale erfgoed.

Download het dossier

Geschiedenis van de luchtvaart

Dit dossier vertelt het ongelooflijke avontuur van de verovering van het luchtruim, van de luchtballon tot het moderne jachtvliegtuig. Perfect voor alle kinderen die ervan dromen lijnpiloot te worden !

Download het dossier