War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Op één namiddag alle uithoeken van de wereld zien, dat kan tijdens de instaprondleidingen die het Legermuseum samen met Museum Kunst & Geschiedenis organiseert. Laat je in het Museum Kust & Geschiedenis op sleeptouw nemen door een gids en ga van Canada via Zuid-Amerika over Indonesië en Vietnam naar China, Nepal en India. Via een verborgen doorgang maak je de oversteek naar het Legermuseum, over de Triomfboog heen met adembenemend uitzicht over Brussel. Hier vertrek je vanuit de vliegtuighal, en neemt de gids je mee in de voetsporen van soldaten ingezet aan verre fronten.

Extra

Vijf kijkkaarten met leuke kij...

Meer weten...

Op reis rond de wereld in één namiddag? Dat kan tijdens onze kinderactiviteit deze zomer! Onze educatieve dienst neemt jullie een hele namiddag mee op een reis vol verrassingen doorheen het Legermuseum. Uiteraard hoort daar ook een hapje en een drankje bij! En wie op reis gaat, brengt natuurlijk graag een souvenir mee naar huis. Die maken jullie helemaal zelf tijdens het creatieve uurtje.

Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Data

In het Nederlands:

Vrijdag 9 juli, 13u30-16u30

Woensdag 18 augustus, 13u30-16u30

In het Frans:

Woensdag 14 juli, 13u30-16u30

Woensdag 25 augustus,13u30-16u30...

Meer weten...

De winnaars van de scholenwedstrijd “Marie & Operatie Noordzee 1944-‘45” zijn bekend! Gefeliciteerd Basisschool De Zonnebloem uit Sint-Amands, Vrije Basissschool Sint-Jan uit Ledegem en Twinkel uit Oostwinkel! Ze kwamen dinsdag hun verrassingsdoos ophalen in Zeebrugge.

Dank aan alle scholen die hebben deelgenomen.   Bezoek zeker deze prachtige tentoonstelling met onder andere het luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts uit onze collecties.  
Tickets en info: www.seafront-zeebrugge.be

Meer weten...

MESA 2021

Wij zijn op 24 juni in Bastenaken, en jij?! Neem deel aan de Europese Mars van herdenking en vriendschap (MESA)(8, 16, 24 of 32 km) en ontmoet ons aan het Memorial van Mardasson om 3 van onze voertuigen te ontdekken!

Nog maar een paar dagen om in te schrijven.

Info en inschrijving: http://www.marche-mesa.com/inschrijving.html

Meer weten...

Afgelopen zondag kreeg het Ereperk der Gefusilleerden in Schaarbeek de titel van “Nationale Necropool, tijdens een eerbetoon aan de geëxecuteerde gevechtsstrijders uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

© Malek Azoug

Meer weten...

De diversiteit en de rijkdom van de collecties van het Legermuseum, die dan ook nog eens in een prachtige architecturale omgeving staan opgesteld, wekken ongetwijfeld verbazing op! Voor deze nocturne zijn alle blikken op de buitenlandse verzamelingen gericht. Getuigenissen van verre contreien en vreemdsoortige objecten nodigen tot een denkbeeldige reis uit, misschien wel aan boord van een toestel uit de ongelooflijke vliegtuigcollectie.

Op het programma:

  • een wereldreis aan de hand van verhalen en anekdotes over topstukken verteld door medewerkers van de instelling;

  • de ontdekking van de beroepen in h...

Meer weten...

16 augustus 1897. De Belgica maakt zich op om de haven van Antwerpen uit te varen en koers te zetten naar Antarctica. Aan boord maken we kennis met een team van internationale wetenschappers belust op nieuwe ontdekkingen… en met Colin, een jongen die dol is op avontuur. Voorlopig weten de avontuurlijke reizigers nog niet dat hen een lange tocht vol gevaren wacht. Op naar het witte continent!

Na het succes van “Pipo, de oorlogshond” over de Grote Oorlog en “Belle-Fleur” over de mijnen staat onze schrijfster van jeugdboeken Sandrine Place klaar met een nieuw werk: “Belgica. Op ontdekkingsreis naar Antarctica” (...

Meer weten...

Tussen de medewerkers van onze instelling bevinden zich kunstenaars, ontwerpers, leerkrachten … en auteurs.

Sandrine Place, onze collega van de Educatieve Dienst, klimt tijdens haar vrije tijd in de pen om jongeren op speelse wijze over geschiedenis en erfgoed te vertellen. Vandaag stellen we u haar eerste jeugdboek voor, “Pipo, de oorlogshond”, dat in 2014 bij Renaissance du Livre verscheen (met tekeningen van Marie de Salle).

Augustus 1914 : België wordt meegesleept in de Grote Oorlog. In de IJzervlakte komt het tot gevechten en zware beschietingen. Ook de hoeve van hondje Pipo wordt gebombardeerd. Hij ma...

Meer weten...

Op 11 november 1918 zwijgen de kanonnen aan het westelijk front. Het kruim van de Belgische historici legt uit hoe België na vier jaren van oorlogsellende moeizaam de rug rechtte. Heel wat steden en dorpen zijn verwoest en de Belgische kustregio is herschapen in een heus maanlandschap. Fabrieken zijn geplunderd, spoorwegen en havens vernield. Er heerst grote werkloosheid en ziektes verzwakken de bevolking. Het voedseltekort is acuut. Ook de menselijke tol van de Eerste Wereldoorlog is hoog: de samenleving rouwt. De doden worden herbegraven en hun namen verschijnen op oorlogsmonumenten. Duizenden oud-strijders, ve...

Meer weten...

Het ultieme overzichtswerk over België en de Tweede Wereldoorlog!

De Tweede Wereldoorlog blijft tot vandaag de ophefmakendste periode in de Belgische geschiedenis. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding is het debat over de donkere oorlogsjaren nog altijd brandend actueel. Met dit nieuwe referentiewerk over België en de Tweede Wereldoorlog maken historici en andere specialisten van diverse onderzoekscentra de balans op: hoe werkte de oorlog in op de Belgische samenleving?

Oorlog. Bezetting. Bevrijding brengt alle facetten van de oorlog in kaart en begeeft zich buiten de lijnen van de traditionele oorlogsgeschi...

Meer weten...