FRNL

PDF Afdrukken

Congo 1960

Op 30 juni 1960 wordt Congo onafhankelijk na meer dan 80 jaar kolonisatie. Joseph Kasavubu wordt verkozen als eerste president van Congo. Patrice Lumumba wordt Eerste Minister.
Om de machtsoverdracht te bespoedigen, beslissen de Congolese autoriteiten om de Belgische officieren, die de Force Publique leiden, te vervangen door Congolese officieren. Dat is echter niet naar de zin van generaal Janssen, bevelhebber van de Force Publique. De Congolese soldaten komen in opstand, waardoor de Belgen vluchten naar de provincie Katanga die hen nog steeds gunstig gezind is. De situatie wordt snel oncontroleerbaar. Er gaan geruchten rond over moorden, verkrachtingen en zelfs genocide.
Vanaf 8 juli verlaten de eerste Belgen Congo. De Belgische regering beslist troepen te sturen om Belgische burgers te beschermen.
Op 10 juli landt het eerste Belgische bataljon in Katanga. Ze zullen snel vervoegd worden door marscompagnies van andere eenheden. In totaal zijn er ongeveer 10.000 Belgische soldaten die 40.000 landgenoten evacueren waarvan er velen nooit meer zullen terugkeren naar Congo. 
Op advies van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, worden de Belgische troepen  eind augustus vervangen door blauwhelmen uit verschillende Afrikaanse landen, Ierland en Zweden.
Achtenvijftig van onze soldaten laten het leven in deze moeilijke periode uit de Congolese geschiedenis.
 
Design by BYTES AND COM