FRNL

PDF Afdrukken

Ex-JoegoslaviŽ BosniŽ

De Belgische troepen worden van 1992 tot en met 2000 ingezet. Ze verrichten er opdrachten van zeer uiteenlopende aard, van transport over wegenherstelling tot ordehandhaving.
Tussen oktober 1992 en december 1995 werkten 100 militairen samen met Nederlandse troepen in het kader van tien ‘MOVING-STAR’-opdrachten. Zij vervoeren cargo’s voor verschillende organisaties, waaronder het UNHCR.

De taak van de 50.000 militairen is het introduceren van en toezien op de uitvoering van de militaire aspecten van de Daytonakkoorden. Hun aanwezigheid maakt de terugkeer van vluchtelingen mogelijk.

Op 4 oktober 1996 beslist de Belgische regering een luchtvaartdetachement naar Italië te sturen als ondersteuning van de IFOR-Operatie. Vier F-16’s en 55 manschappen worden naar Villafranca gestuurd. Ze patrouilleren verschillende malen in het Bosnische luchtruim.

De Belgen nemen actief deel aan de wederopbouw van het land en realiseren  werken zeer op prijs gesteld door de Bonische bevolking.
Vijfhonderd militairen voeren patrouilles en ontmijningsacties uit, bemannen vaste en mobiele observatieposten, beschermen de niet-gouvernementele organisaties, herstellen de wegen, steunen de verkiezingen en controleren de burgerlijk-militaire samenwerking (CIMIC).

De operatie wordt in februari 2000 beëindigd. België wenste zich vanaf dan enkel op Kosovo te concentreren.
 
Design by BYTES AND COM