FRNL

PDF Afdrukken

Ex-JoegoslaviŽ Kosovo

kosovo.jpgTot 2008 was Kosovo een onderdeel van Servië, dat zelf onder internationaal bestuur van de Verenigde Naties stond.

Na het einde van de Kosovo-oorlog door het ingrijpen van de NAVO en nadat Servië-Montenegro Kosovo ontruimde, keurt de VN Veiligheidsraad op 10 juni 1999 resolutie 1244 goed die een civiele en militaire operatie in Kosovo in het leven roept.
De doelstelling van deze operatie is humanitaire hulpverlening bieden, wederopbouwen van het land en de opbouw van een nieuw overheidsapparaat. De ‘United Nations Mission in Kosovo’ (UNMIK) is de civiele tak, de ‘Kosovo Force’ (KFOR) is de militaire afdeling.

De KFOR waarvan het voornaamste doel is de vrede en veiligheid te bewaren krijgt heel wat kritiek te slikken, vooral van Servische minderheden die beweren dat de missie te laat tussenkomt of zelfs helemaal niet.

KFOR begint haar activiteiten op 12 juni 1999 en neemt in fases het gezag in Kosovo over van de Serviërs.  De Serviërs trekken zich op 20 juni volledig terug.
In de beginfase bevindt het hoofdkwartier van KFOR zich in Skopje (Macedonië), vlakbij Kosovo en gemakkelijk te bereiken vanuit grote Europese steden. Het hoofdkwartier wordt later verplaatst naar de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Initieel bestond KFOR uit 50.000 militairen. Dat aantal is in de loop der jaren gestaag gedaald. Momenteel bestaat KFOR uit 15.000 militairen.
De Belgische troepen zijn hoofdzakelijk gestationneerd in de Franse sector, nabij Mitrovica. In dit gebied zijn er ook Deense, Portugese en Griekse troepen. De Belgen patrouilleren vooral op de bruggen over de Ibar in Mitrovica. De rivier is de natuurlijke grens tussen de Serviërs en de Albanezen in de stad. Het is een zeer conflictgevoelige plaats.

Parallel met deze troepen  zijn militairen van de NSE (National Support Element) gestationneerd in Macedonië, waar ze instaan voor de logistieke bevoorrading van de Belgische troepen in Kosovo.

Twee Belgische militairen hebben tijdens deze opdracht het leven verloren.
 
Design by BYTES AND COM