FRNL

PDF Afdrukken

Libanon

Na de Israëlische campagne in Zuid-Libanon in 2006 besluit de Belgische regering op 25 augustus 2006 een wezenlijke bijdrage te leveren aan de UN-operatie UNIFIL.
Vierhonderd manschappen worden naar Libanon gestuurd waaronder een mijnopruimingseenheid, en verschillende medische- en wederopbouwteams. De missie zou één jaar duren, maar wordt verschillende keren verlengd. Vooral de mijnopruimingseenheid heeft haar handen vol. Zuid-Libanon ligt namelijk bezaaid met onontplofte munitie.

Het ziekenhuis dat ter beschikking staat van de militairen, maar ook van de lokale bevolking, heeft veel gerealiseerd en heeft voor een goede samenwerking gezorgd tussen de militairen en de lokale bevolking.

Van bij het begin van de operatie legt de regering het accent op de noodzaak om over een ‘sterk’ en ‘robuust’ mandaat te beschikken. De vredesmacht mocht “alle mogelijke maatregelen treffen om zichzelf te verdedigen’’.

De Belgen hebben tot op vandaag meer dan 15.000 explosieven onschadelijk gemaakt. Het staat vast dat ons leger enorm heeft bijgedragen tot het behoud van de vrede in het Midden-Oosten. Dat neemt niet weg dat dit engagement tot de dood van vier Belgische militairen heeft geleid.
 
Design by BYTES AND COM