FRNL

PDF Afdrukken

SomaliŽ 1992-1993

somalie.jpgBegin september 1992 komen 500 Pakistaanse VN-militairen in Somalië (UNOSOM I) aan om een grotere operatie voor te bereiden. De VN-operatie ‘Restore Hope’ begint op 9 december. Het doel van de operatie is om Somalië te verlossen van een anarchistisch regime en de hongersnood en om hen een langetermijnvisie te bieden. De eenheden van de Verenigde Naties bezetten de haven en het vliegveld van Mogadishu. De operatie wordt geleid door de VN met de steun van troepen uit twintig verschillende landen.
11 december 1992: de Belgen komen aan in Somalië. De strijdmacht bestaat uit 600 paracommondo’s, aangevuld met manschappen van andere eenheden. Hun basis bevindt zich in Kismayo, een havenstad in zuidoost-Somalië. Door de strijdende partijen uit elkaar te houden, zorgen ze er met wisselend succes voor dat de overlevingspakketten bij de plaatselijke bevolking terecht komen. 
Begin januari 1993 zijn in het kader van de operatie ‘Restore Hope’ bijna 30.000 VN-troepen in Somalië: 20.000 uit de Verenigde Staten, 2500 Fransen, 2000 Italianen en 600 Belgen. Verder zijn er grote contingenten Marokkanen, Canadezen en Egyptenaren. Het merendeel van de Belgische troepen keert eind 1993 naar huis terug.

Op 24 maart 1994 wordt de wapenstilstand ondertekend. Het is nog wachten tot 2 maart 1995 vooraleer de VN-troepen allemaal het land verlaten. In de drie jaar durende operatie sterven er 130 VN-militairen in Somalië, waaronder 6 Belgen.

Ondanks de grootschalige operatie en de participatie van veel landen, leidde Restore Hope niet tot een langdurige vrede in Somalië. De onderlinge twisten tussen de bevolkingsgroepen en krijgsheren bleek groter dan de roep naar vrede en rust.
 
Design by BYTES AND COM