FRNL

PDF Afdrukken

ZaÔre Shaba Red Bean

Op 18 en 19 mei 1978 landden 1500 Belgische paracommando’s op de luchthaven Kamina in de provincie Shaba met als doel het evacueren van 2000 Belgische onderdanen. Deze dreigden het slachtoffer te worden tijdens de conflicten tussen het Zaïrese troepen en de Katangese opstandelingen.

Tijdens de oorlog in Shaba kwamen 138 Europeanen om het leven, zodat de interventie niets te vroeg kwam. De Belgische opdrachten waren het uitvoeren van wachtrondes, bewakingsopdrachten, begeleiden van burgers naar het vliegveld of naar een andere stad en patrouilles.

Rond 10 juli keren de eenheden terug naar België.


De brigade para-commado wordt volledig ingezet over heel ZAIRE om landgenoten en burgers te evacuëren. De opdracht begon in september 1991 en duurde een zestal weken.
Veertig dagen lang beschermde de para-commando's het vrijwillige vertrek van onze landgenoten uit Zaire. Ook talloze vluchtelingen van verschillende nationaliteiten trokken massaal het land uit. Na twee kalmere weken steeg de spanning op het einde van oktober weer ten top en volgde er een nieuwe golf van plunderingen. Vanaf dat moment raadde de regering alle buitenlanders aan het land zo snel mogelijk te verlaten, in elk geval voor het vertrek van de laatste para-commando's uit Zaire. De 15de Wing luchttransport en de compagnies van de Brigade Para-Commando leidden vlekkeloos de laatste evacuatieoperaties op Zaïrees territorium.

 
Design by BYTES AND COM